Po senzační výhře nad Nadalem slavil Fognini životní úspěchy

- Jan Vojkůvka

Špatná první část sezony a zdravotní problémy. To přinutilo Fabia Fogniniho k rozhodnutí, že po French Open přeruší sezonu. Sezonu, která se však v Monte Carlu stala jeho nejúspěšnější v kariéře. Poprvé v životě se italský bouřlivák probojoval do finále na turnaji Masters a poprvé v kariéře také jeden z největších podniků světa ovládl.

Když přijížděl do Monte Carla, měl za sebou Fognini bídnou první třetinu sezony. S pouhými čtyřmi výhrami a hned osmi porážkami se na turnajích trápil. Nevyšla mu ani cesta na oblíbenou antuku do Jižní Ameriky.

Zdálo se, že pauza od tenisu, o které mluvil v průběhu prvních měsíců sezony, je nevyhnutelná. A nebo snad ne?

V Monte Carlu předvedl neskutečnou jízdu za největším titulem kariéry. Vyřadil postupně Rusa Rubljova, Němce Alexandra Zvereva, Chorvata Čoriče a pak... V semifinále dotáhl senzaci proti antukovému králi Rafaelu Nadalovi, kterého porazil po šesti porážkách v řadě.

Jedenáctinásobného šampiona z Monte Carla pokořil 6:4, 6:2 a postoupil do největšího finále v kariéře. V něm byl poprvé na turnaji papírovým favoritem (v ostatních zápasech byl vždy spíš v roli outsidera) proti Dušanu Lajovičovi. Toho porazil ve dvou setech 6:3, 6:4 a získal největší trofej v kariéře, v pořadí devátou na okruhu ATP.

Díky tomu se posunul také na své žebříčkové maximum, a v pondělním vydání vystoupal na 12. místo světa. Vůbec poprvé v životě se přiblížil na dosah elitní světové desítky. A jak sám pověděl, mohl by na tom být ještě lépe...

„Kdybych měl správně nastavenou mysl, mohl bych být hráčem TOP 10 už takových deset let,“ hořce se usmál Fognini, který patří k tenisovým bouřlivákům. Na okruhu nezřídka sbírá kritiku i pokuty. V roce 2017 dokonce vyfasoval podmínečnou suspendaci na dva grandslamové turnaje a pokutu téměř 100 tisíc dolarů za hrubé chování během US Open. Na dalším turnaji zase předvedl totální nezájem o hru a na returnu se snažil hrát držadlem rakety. Prohřešků přitom měl mnohem víc.

„Jasně, že bych byl rád, kdyby se mi tak dařilo každý týden, ale vím, že je to nemožné,“ pousmál se. „Ale s tím jsem smířený,“ dodal.