Já a mistr? Zní to neuvěřitelně, říká nový republikový šampión Michnev

- Radek Štohl, Daniel Kubelka

Minulý týden ovládl turnaj futures ve Slovenské L'upče, nyní poprvé v kariéře zvítězil na Mistrovství České republiky. Před domácím publikem v Ostravě se sedmadvacetiletý český tenista Petr Michnev dočkal jednoho z velkých úspěchů své kariéry.

Petře, asi nebudete litovat, že jste nejel na turnaj Futures do Bratislavy...

Litovat toho určitě nebudu. Pro mě je to fantastický výsledek. Jsem hodně rád, že jsem ve finále dokázal vyhrát, zvláště, když proti měl stál výborný soupeř v podobě Marka Michaličky.

Jak byste zhodnotil finálové utkání?

Utkání se mi povedlo. Hrál jsem výborně a přesně to, co jsem chtěl od začátku hrát, tak se mi dařilo. Hrál jsem agresivní tenis, dobře jsem ho tlačil i z returnu. Zvládl jsem i krizové míče, takže z tohoho pohledu musím říci, že to byl z mé strany výborný zápas.

Vyhrál jste los a zvolil jste si příjem. To se ukázalo jako důležité, protože jste soupeři hned vzal podání...

Dlouho jsem nevěděl, co mám zvolit (s úsměvěm). Pak jsem se rozhodl až na kurtu, až padla „ta hlava“ myslím. Řekl jsem si, že zvolím to, co mě první napadne. Určitě jsem si však nebyl jistý tím, co si vyberu.

V prvním gemu jste prohrával 15:40, přesto jste nakonec tuto hru obrátil ve svůj prospěch. Co v té chvíli rozhodlo?

Mára nezačal úplně zostra, ale trochu vlažněji a já toho využil. Udělal tam dvě tři chyby a spíše se snažil zjistit, co budu hrát a díky tomu jsem v tom gemu vyhrál. Já jsem zahrál aktivně, dvakrát jsem šel přes forhend do lajny a na sít. Skutečnost, že jsem zahrál aktivněji, asi rozhodla první gem.

Po brejku za stavu 1:0, se Vám moc dobře nepodávalo, ze začátku jste šel všechno přes druhé podání...

Celkově jsem často chodil přes druhé podání, které mě však drželo. Kam jsem chtěl zapodávat, tam ten servis přiletěl a nedostával jsem se tím vůbec pod tlak, ale spíše naopak jsem si pak vyvíjel tlak.

Za stavu 4:3 30:30 jste udělal dvojchybu...

V ten moment jsem si říkal, že to byla osudová chyba, že se to nemělo stát. Na druhou stranu jsem chtěl zahrát dlouhý servis, nechtěl jsem mu to nahrát. S takovým hráčem je normální, když člověk udělá dvojchybu a nechce mu to nahrát, protože ví, že Mára by si s tím poradil. Jsem rád, že na ten brejkbol jsem do toho šel a zahrál vítězný balón.

Ten gem jste nakonec otočil, Michalička si podržel servis a vy jste šel podávat na vítězství v setu. V téhle hře jste zahrál prohoz u sítě, čímž jste si vysloužil velké ovace. Pamatujete si na něj?

Myslíte ten forhendový prohoz jak jsem to zatočil? To jsem sám nečekal, že to doletí do kurtu.

Na začátku druhého setu začalo svítit slunko, nedělalo Vám to problém?

Slunko mi problém nedělalo dneska vůbec, musím říci, že jsem si to moc ani neuvědomoval. Spíše se tam vyskytovaly problémy s prvním servisem, nedokážu si to vysvětlit. Ostatní aspekty byly ale nadprůměrné, lepší, než jsem zvyklý. Od základní lajny jsem hrál agresivně, returny byly výborné, takže ono se to celé vykompenzovalo.

V klíčových momentech jste si však prvním servisem pomohl, například hned ve druhém gemu ve shodě, kdy jste si pomocí prvního podání vypracoval výhodu...

Je pravda, že mi pomohlo. Když jsem o tom tolik neuvažoval a šel do toho, tak to bylo kolikrát lepší, než když ten stav na mě tolik dolehl a ten první servis, jak už mi hodně lidí řeklo, zahrál křečovitě.

Klíčový gem možná celého turnaje přišel za stavu 2:2 ve druhém setu, kdy jste vedl 40:15 při podání soupeře a hned první šanci využil...

Stoprocentně se jednalo o gem mistrovství. Zahrál jsem vážně velice dobře, působil jsem aktivně. Jeden míček jsem mu trefil na lajnu, druhý míček poté aktivně. Z mé strany to byl až nadprůměrný gem, takové nehraji každý den(s úsměvem).

Za stavu 5:3 vytvořil Marek Michalička dvojchybu, v té chvíli se možná projevila i mírná nervozita...

Mohlo to tak být. Měl tam ještě dvě výhody, které neproměnil. Zkazil i nahraný forhend, ta tíha okamžiku na něho mohla dopadnout.

Využil jste hned první mečbol, takže jste rád, že jste se tam moc dlouho nezdržel...

V ten moment jsem si ještě říkal, že to bude ještě složité. Vím, jak Mára umí působit zarputile a hrát až do konce. Říkal jsem si, že hraji až do konce, dokud to neklapne, tak tam budu makat. A ono se to povedlo hned prvním mečbolem, za co jsem rád.

Diváci Vás hnali dopředu, přišlo hodně lidí. Vnímal jste to?

Určitě jsem to vnímal, přišlo skutečně mnoho lidí. Vyskytlo se tam mnoho lidí, kteří mi to přáli a cítil jsem to. Hnalo mě to dopředu i díky tomu jsem hrál dobře. Přišel trenér Radim Slezák, trenéři, kondiční trenér Aleš Duda, Lukáš Malík, mí rodiče, přítelkyně, rodiče od přítelkyně. Tímto bych jim chtěl velice poděkovat.

Měl jste tu mnoho rodinných příslušníků, nebyl jste mírně nervózní?

Určitě jsem byl dost nervózní, ale snažil jsem se moc si to neuvědomovat a brát to jako každý jiný zápas. Jakmile se rozběhlo utkání, nervozita už opadla. Před jeho začátkem jsem byl ale hodně nervózní.

Petře, minulý týden jste zvítězil na turnaji Futures ve Slovenské Ľupči, nyní na Mistrovství České republiky v Ostravě. Co bude následovat dál?

Kéž bych na tyto vítězství mohl navázat. Oba týdny hraji výborný tenis, tak uvidíme, jak to dopadne. Nyní jedu na turnaj futures do Poertschachu v Rakousku, tak snad to půjde dál.

Neplánujete od příští sezóny jezdit spíše už po challengerových turnajích?

Určitě bych rád Challengery zkusil. Budu to ale muset namixovat s turnaji Futures, protože na Challengeru může člověk hrát výborný tenis, ale také může být dlouhou dobu bez bodu. Je to tam těžké, všichni hrají perfektně a probít se tam z kvalifikace je náročné. Nemám ještě umístění na to, abych se dostal přímo do hlavní soutěže. Z tohoto pohledu budu muset tedy tyto dvě kategorie skloubit dohromady.

Máte naplánované nějaké oslavy?

Naplánované není ještě nic, spíše to bude spontánní, co vymyslíme s přítelkyní, nebo rodinou. Myslím, že si půjdeme někam sednout, ale uvidíme ještě (s úsměvem).

Petr Michnev, vítěz Mistrovství České republiky. Jak to zní?

Zní to až neuvěřitelně. Kdyby mi to někdy řekl, že vyhraji Mistrovství a ještě k tomu dospělých, tak by to bylo něco nepředstavitelného. Ono se to dnes splnilo, je to super!