Hrát proti šestnáctileté? Už asi stárnu, culila se Vondroušová po druhé české výhře

- Martin Vavruša

Po prvním hracím dni 2:0. Lepší start do baráže Fed Cupu si snad ani Pálova družina přát nemohla. Poté, co se Muchová blýskla proti Marinové, představila se na kurtu také Markéta Vondroušová, která změřila síly s mladým kanadským talentem Leylah Annie Fernandezovou. Ta jí v prvním setu trochu zatopila, ten druhý už byl ale jasně v režii české hráčky, která tak potvrdila vítězství Česka z prvního zápasu.

Po vítězném zápase Karolíny Muchové nastoupila Markéta Vondroušová v duelu náctiletých proti teprve šestnáctileté Kanaďance Fernandezové, která ale prokázala, že si své místo na Fed Cupu zaslouží, a pořádně domácí hráčce cestu za vítězstvím zkomplikovala. „Byla nepříjemná, myslím si, že hrála úplně svůj strop. Občas hrála neskutečné věci. Čekala jsem, že bude hrát dobře, protože hrála finále juniorky,“ ocenila kvality soupeřky Markéta Vondroušová.

Zezačátku se to přitom příliš nezdálo. Podobně jako předtím Muchová, i jednička českého týmu od začátku potvrzovala roli favoritky a utkání zahájila tím, že se ujala vedení 4:1. Ale i napodruhé Kanaďanky dokázaly utkání zdramatizovat, Fernandezová se dotáhla dvakrát na rozdíl jediného gamu. „Moc jsem nepřemýšlela nad tím, že bych měla být lepší. Přišlo mi, že hrála hlavně ten první set super, a soustředila jsem se hlavně na to, abych doservírovala set a nějak se to nezkomplikovalo,“ vysvětlila devatenáctiletá tenistka.

Česká jednička se po vítězném utkání zamýšlela také nad tím, v čem pro ni byla mladá Kanaďanka tak nepříjemná. „Měla podobnou hru jako já. Hrála hodně forhend cross, běhala dobře, kraťasy hrála super, takže to byla taková hra na hru. Bylo to dost nepříjemné, protože jsem zvyklá hrát pravákům do bekhendu ty moje vysoké míče, a jí to vůbec nevadilo. Musela jsem pak hrát víc forhend po lajně, abych dělala body,“ popsala Vondroušová.

Ani ona neopomněla zmínit skvělou atmosféru, kterou diváci v Prostějově českým tenistkám připravili. „Atmosféra byla super, diváci mě hnali dopředu. Kanaďanů je tady jen pár, takže ti moc nejdou slyšet, jenom Češi,“ pochvalovala si.

Duel měl však ještě jeden zajimavý rozměr, šlo o souboj dvou hráček, které ještě nedovršily dvaceti let. „Hrát proti šestnáctileté? Jednou to přijít muselo, už asi stárnu," smála se Vondroušová. „Ale budu si na to budu muset zvykat, že budu postupem času mnohem častěji hrávat i proti mladším," uznala česká bojovnice, která je jen o tři roky starší než Fernandezová.