FED CUP: 2:0! Muchová i Vondroušová na kurtu řádily

- Jan Vojkůvka

Barážové střetnutí s Kanadou zvládají české tenistky v Prostějově výborně. Po úvodní dvouhře, v níž deklasovala Karolína Muchová Kanaďanku Rebeccu Marinovou, šla na kurt Markéta Vondroušová, jež si poradila s hostující Leylhay Annie Fernandezovou po setech 6:4, 6:1. Po prvním hracím dni baráže vede český tým 2:0 a má na dosah udržení v elitní skupině.

Hladkou výhrou Karolíny Muchové, jež ztratila jen tři gemy, sobotní program začal, a drtivým vítězstvím Markéty Vondroušové skončil.

Česká jednička navázala na svou debutující krajanku a vybojovala druhý bod po jasném vítězství, během něhož si dokonce dovolila dvakrát ztratit podání, ale ani jednou s teprve šestnáctiletou Leylah Annie Fernandezovou neprohrávala. Finalistku juniorky na Australian Open přehrála za 73 minut 6:4, 6:1.

Vstup Vondroušové do zápasu s Fernandezovou byl výborný. Češka vybojovala hned v prvním gemu brejk a podruhé prorazila Kanaďance servis v páté hře. Za stavu 4:1 vše nasvědčovalo tomu, že se bude jednat o rychlý zápas.

Jenže finalistka juniorského grandslamu z Melbourne se dokázala vzchopit a úvodní sadu pořádně zdramatizovala. Vzala si jedno ztracené podání zpět a následně snížila na 3:4. Dotáhnout ztrátu však nakonec nedokázala a Vondroušové se podařilo doservírovat do stavu 6:4.

Druhý set začal podobně. Markéta rychle svou soupeřku brejkla, ale tentokrát o výhodu brejku okamžitě přišla. Od stavu 1:1 však česká tenistka převzala plnou kontrolu nad kurtem a nejen, že nečelila už žádnému brejkbolu, ale mladičké Kanaďance nepovolila už ani jednou udržet podání.

Vše začalo čistou hrou na returnu ve třetím gemu. Pak Vondroušová přes shodu brejk potvrdila a v páté hře znovu prorazila Fernandezové servis. Po čisté hře na podání se sice v sedmém gemu se svou soupeřkou tahala, ale přes dvě shody se jí podařilo na returnu proměnit v pořadí třetí mečbol a zápas ukončit.

„Byla nepříjemná a myslím si, že hrála úplně svůj strop. Čekala jsem, že bude hrát dobře,“ komentovala zápas Vondroušová. „Moc jsem nepřemýšlela nad tím, že bych měla být lepší, protože mi přišlo, že hrála hlavně ten první set super a soustředila jsem se hlavně na to, abych doservírovala set a nějak se to nezkomplikovalo.“

Muchová zařídila první bod
Karolína Muchová zvládla svou premiéru ve Fed Cupu s velkým přehledem. Na kurt šla sice hned v první dvouhře a na začátku byla trochu nervóznější, ale jakmile se s tíhou okamžiku srovnala, začala utkání dominovat. Po výhře 6:3, 6:0 a šňůře 9 vyhraných gemů v řadě, vybojovala pro český tým první bod.

Začátek střetnutí byl hodně nervózní a obě hráčky si v prvních třech gemech prohrály podání. Jako první uhájila svůj servis Muchová ve čtvrté hře a své soupeřce odskočila na rozdíl dvou gemů. V páté hře si mohla Karolína vybudovat náskok hned dvou brejků, ale nevyužila tři šance na proražení soupeřčina podání a vzápětí sama o svůj servis přišla.

Za stavu 3:3 však Marinová nedokázala svůj rebrejk potvrdit a znovu se dostala do ztráty. Tentokrát své vedení česká tenistka přetavila v úspěch. V osmém gemu sice musela hrát přes tři shody, ale servis podržela a hned v další hře na returnu využila svůj druhý setbol.

Tak, jak Muchová dohrála první set, vstoupila i do sady druhé. Česká hráčka na podání už ani jednou nezaváhala. Sice v páté hře čelila jednomu brejkbolu, ale ten hladce esem odvrátila. Muchová navíc dominovala na returnu, prorazila Marinové třikrát servis a v šesté hře využila v pořadí mečbol.

„Nejtěžší byl začátek,“ podotkla Muchová po utkání. „Když jsme se začaly rozehrávat, cítila jsem lehkou nervozitu, ale naštěstí to ze mě spadlo. Pak jsem se rozšvihala a od stavu 4:3 už jsem měla zápas pod kontrolou.

Česko – Kanada 2:0
KAROLÍNA MUCHOVÁ (106.) – Rebecca Marinová (CAN, 186.) 6:3, 6:0
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (47.) – Leylah Annie Fernandezová (CAN, 376.) 6:4, 6:1