Šestnáctiletý talent i grandslamová šampionka. Kdo je kdo v kanadské sestavě?

- Martin Vavruša, Johan Čáp

Kanaďanky sice nepřivezly na prostějovskou antuku své největší hvězdy Biancu Andrescuuovou a Eugenii Bouchardovou, nicméně i tak má kapitánka Heidi El Tabakhová k dispozici pořádně zajímavou skvadru. Dvojnásobná grandslamová šampionka, supertalent i dvě tenistky, které prožívají úspěšný comeback. Zvládne český výběr všechny nástrahy?

Rebecca Marinová: Z depresí zpět na okruh
Věk: 28 let
Aktuální postavení na žebříčku (singl/debl): 184./498.
Nejvyšší umístění na žebříčku (singl/debl): 34./210.
Počet titulů (singl/debl): 10/2
Počet utkání Fed Cupu (výhry:prohry): 6 (3:3)

Rebecca Marinová začala s tenisem v deseti letech a do seniorských turnajů poprvé nahlédla o pět let později ve Vancouveru, kde skončila už v prvním kole. O dva roky později už ale v Calgary dokráčela až do semifinále. Prvního finále dvouhry se dočkala v roce 2008 a tentýž rok také slavila první vyhraný turnaj. Postupně se propracovala až do první čtyřicítky, následně se však musela popasovat se zraněními i psychickými problémy.

Kariéru přerušila poprvé v roce 2012, po krátkém comebacku ji o rok později (ve 22 letech!) přerušila na mnohem déle. Její dlouhá pauza způsobená depresivními stavy trvala takřka čtyři roky. V roce 2017 se však rozhodla znovu k návratu k profesionálnímu tenisu. Během loňské sezóny vybojovala hned pět singlových titulů na okruhu ITF, letos má na kontě zatím jediné finále. V japonské Kašivě na turnaji ITF prohrála závěrečný zápas s Ukrajinkou Darijou Snigurovou.

Leylah Annie Fernandezová: Mladý dravec
Věk: 16 let
Aktuální postavení na žebříčku (singl/debl): 376./808.
Nejvyšší umístění na žebříčku (singl/debl): 376./795.
Počet titulů (singl/debl): 0/0
Počet utkání Fed Cupu (výhry:prohry): 0 (0:0)

Leylah Annie Fernandezová je nejmladší členka kanadského výboru. Je jí teprve 16 let, ale s tenisem začínala už v pěti. Do seniorských turnajů nastoupila poprvé v říjnu roku 2016, kdy však v Hilton Head Islandu první kvalifikační zápas prohrála. O půl roku později v Jacksonu už se ale poprvé probojovala do hlavní soutěže a za celou kvalifikaci pustila soupeřkám jen jediný set. Na stejném turnaji se nakonec probojovala do osmifinále, kde její jízdu zastavila Ruska Kudrjavcevová.

Dosud největším úspěchem mladé Kanaďanky na dospělých akcích je semifinále v deblu na ITF turnaji v maďarském Szekesfehervaru v září 2017, ve dvouhře dokráčela nejdál do čtvrtfinále, a to hned na trojici turnajů (z toho dvě „pětadvacítky“ letos v březnu v australské Canbeře). Letos prožívá zlomový rok, na juniorce Australian Open dokráčela poprvé až do finále. V Prostějově navíc prožije debut ve Fed Cupu. Jak se popasuje s premiérou?

Gabriela Dabrowská: Kovaná deblistka
Věk: 27
Aktuální postavení na žebříčku WTA (singl/debl): 392./164
Kariérní maximum na žebříčku WTA (singl/debl): 15./7.
Počet titulů (singl/debl): 2/20
Počet zápasů ve Fed Cupu (výhry/prohry): 16 (7/9)

Pravoruká rodačka z Ottawy, která se hrdě hlásí k polským kořenům, byla už od mládí dravou kanadskou hvězdou. Na svém kontě má výhry z prestižních juniorských turnajů Les Petits As a Orange Bowl. Postupem času se však profilovala coby deblistka. A ve čtyřhře také dosáhla na největší úspěchy své dosavadní kariéry, před dvěma lety s Číňankou Sü I-fan slavila titul v Miami, o rok později pak s Jelenou Ostapenkovou v Dauhá. Dabrowská se navíc v roce 2017 stala první Kanaďankou, která vybojovala grandslamový titul mezi dospělými, když s Indem Rohannem Bopanou vyhrála smíšenou čtyřhru na Australian Open.

V mixu slavila i na loňském Australian Open, tentokrát však po boku Chorvata Mateho Paviče. Letos došla nejdál v Indian Wells, kde skončila v semifinále, v mixu v Melbourne vypadla coby obhájkyně prvenství už ve čtvrtfinále. Ve Fed Cupu debutovala před šesti lety, v roce 2015 si zahrála i proti Češkám, nicméně prohrála s Karolínou Plíškovou, Terezou Smitkovou i s deblovým párem Allertová, Hradecká.

Sharon Fichmanová: Vracející se ranařka
Věk: 28
Aktuální postavení na žebříčku WTA (singl/debl): –/192.
Kariérní maximum na žebříčku WTA (singl/debl): 77./48.
Počet titulů (singl/debl): 9/22
Počet zápasů ve Fed Cupu (výhry/prohry): 34 (24/10) „

Dítě židovských emigrantů z Rumunska, kteří se přes Izrael dostali v roce 1989 do Kanady. V mládí byla považována za velký talent, má dva grandslamové juniorské tituly z deblu, mezi dospělými se však dostala na nejprestižnějších akcích roku nejdál jen do druhého kola. Dlouhodobě ji trápily zdravotní problémy s kolenem, které jí i znemožnily účast na Hopman Cupu. V roce 2016 se rozhodla po dlouhotrvajících potížích na čas přerušit kariéru, na okruh ITF se vrátila až v dubnu 2018. Letos se zatím zaměřuje zejména na čtyřhru, na turnaji WTA v Acapulcu došla kupříkladu až do semifinále. Ve Fed Cupu debutovala už v 15 letech, naposledy do něj nastoupila před třemi lety.

Heidi El Tabakh: Úspěšná kapitánka
Egyptská rodačka začala reprezentovat Kanadu po změně občanství v roce 2005, během kariéry získala celkem sedm singlových a deset deblových titulů výhradně pouze na okruhu ITF. Ve dvouhře se na žebříčku dostala nejvýše na začátek čtvrté stovky, kariéru ukončila v roce 2016. Kapitánkou fedcupového výběru je od začátku tohoto roku, v premiérovém zápase v rámci Světové skupiny II „dokoučovala” javorové listy k jasné výhře nad Nizozemskem a k postupu do baráže o Světovou skupinu .