Tenisový Muhammad Ali žije. Letos je na tom lépe než Zverev

- Marek Bartošík

V letech 2008 až 2017 patřil Jo-Wilfried Tsonga stabilně mezi užší tenisovou špičku, sezónu zakončil vždy v rozmezí šestého až patnáctého místa. Loni však vinou zranění kolene odehrál jen šest turnajů a v žebříčku vypadl z Top 200. Třiatřicetiletý Francouz se nevzdal a nyní je zpět.

Titul z Montpellier, semifinále z Brisbane a čtvrtfinále z Rotterdamu. To jsou nejlepší letošní výsledky Jo-Wilfrieda Tsongy, k nimž zkušený Francouz přidal tento týden semifinálovou účast na antukovém turnaji v Marrákeši.

Boj o finále s krajanem Benoitem Pairem těsně prohrál, a tak si na návrat do elitní stovky žebříčku ještě počká. V pondělním vydání se finalista Australian Open 2008 nejspíše objeví na 102. pozici. Jeho potenciál se nicméně zdá být v nedohlednu, vždyť do konce roku obhajuje nicotných 20 bodů z říjnových Antverp.

O Tsongově solidní formě ještě lépe vypovídá fakt, že je v letošním pořadí dvacátý. Až za ním jsou například vítěz posledního Turnaje mistrů Alexander Zverev či světová třináctka Borna Čorič, který má letos na kontě osmifinále z Melbourne, semifinále z Dubaje a čtvrtfinále z Miami.

Dalším turnajem pro třiatřicetiletého vítěze sedmnácti ATP turnajů bude antukové Masters v Monte Carlu. V úvodním kole se semifinalista tohoto klání z let 2013 a 2016 utká s Taylorem Fritzem, jemuž vyhovují spíše rychlejší povrchy.