ATP

Tomic: Neměli byste pokaždé soudit knihu podle jejího obalu

- Radek Štohl

V té době to nikdo nečekal. Osmnáctiletý teenager, který se do hlavní soutěže probil z kvalifikace, došel ve slavném Wimbledonu až do čtvrtfinále. Cestou mezi osm nejlepších tenistů si vyšlápl na tehdy pátého hráče světa, Robina Söderlinga. Řeč je o Bernardu Tomičovi, který měl být nástupcem Lleytona Hewitta. Zatím se tak však nestalo a více je slyšet o jeho skandálech mimo kurt, než o úspěších na turnajích.

Od té chvíle si však rodák ze Stuttgartu prošel zrádnou cestou. Rok po úspěchu ve Wimbledonu nakoukl poprvé do TOP 30, ale jak sám přiznává, tak nedostatek profesionalismu a několik zranění v roce 2014 zastavily jeho progres.

Tomič přiznává, že takový úspěch přišel možná trochu brzo. ,,Mít úspěch v mladém věku je úžasné, bombastické, velkolepé, ale někdy vás to může položit dolů."

,,Začal být ze mě lenošný člověk. V době, kdy mi bylo devatenáct dvacet let, jsem paběrkoval okolo 30. - 50. místa v žebříčku ATP. V devatenácti jsem dosáhl na 27. pozici, ale cítil jsem, že tomu nedávám vše a nepředvádím své výkony na sto procent. To jsem si uvědomil až o několik let později."

Prohřešky mimo dvorec a frustrace na kurtu. Takového si člověka si pod jeho jménem většina lidí vybaví. Pokud si však s tímto třiadvacetiletým hráčem sednete, tak Vás zaujme svojí zdvořilostí, dobrým vychováním, vyspělostí a zamyšlenou povahou.

,,V tomto ohledu mě potkalo několik zádrhelů, ale jsem prostě taková osobnost. Každá osoba je odlišná. Užívám si, že můžu hrát zápasy, soutěžit a trénovat. Tenis je ohromující sport. Od svých osmnáctin jsem se toho hodně naučil a za poslední dva roky mě to napravilo."

,,Neměli byste pokaždé soudit podle knihu podle jejího obalu. V Austrálii mě lidé někdy potkají a řeknou mi: ,,Hele, ty nejsi taková osoba, za kterou Tě všichni považuji". Myslím si, že média to trochu obrátila. S tím vším mediálním humbukem a agresivitou v mladém věku ode mě očekávala skutečně velké věci. Zapomněla však, že se ocitáme v nejlepší a nejtěžší éře tenisu, a abyste byli v TOP 10, musíte si tam své místo zasloužit. Je to něco, čeho se snažím dosáhnout."

Mladý Australan se také rozpovídal o bývalé světové jedničce, Lleytonu Hewittovi. Tenista, který ukončil kariéru na začátku letošní roku, je kapitánem australského daviscupového týmu a zároveň mentorem a koučem Tomiče.

,,Od Hewitta jsem se toho naučil hodně. Nejvíce v tom, jak se stal světovou jedničkou a jak tvrdě pracoval. Líbila se mi jeho oddanost a obětování se. Přesně tohle také musím udělat. Při současné úrovni tenisu je těžké se dostat do TOP 10. Objevují se v ní skvělí tenisté a pokud se tam chcete dostat, musíte skutečně tvrdě pracovat."

,,Celou dobu mě povzbuzuje, ať makám více a více. Lleyton je pouze pozitivní člověk. Cítím to tak, že na konci sezóny můžu mít s ním kvalitní předsezónní přípravu, a že před létem v Austrálii budu mít kvalitní tréninkový blok."

,,Poslední dva roky byly pro mě přínosné a můžu si z nich vzít hodně pozitiv. Je mi teprve 23 let. Doufám, že dalších šest až sedm let můžu mít skvělou budoucnost. Zlepšuji se po celou dobu. Příští roky potřebuji být profesionálnější. Mým cílem je být trvalou součástí TOP 10".

,,Dostat se z TOP 20 do top 10 je velice obtížné. Za poslední rok jsem zvládl poskočit z 80. místa na 17. příčku, která byla mým nejvyšším umístěním v kariéře."

,,Velice rád bych jednou vyhrál jeden či dva Grand Slamy. Vím, že to v sobě mám. Příští roky potřebuji být soustředěný."