Překvapení v Houstonu! Obhájce dvou titulů padl s hráčem z třetí stovky

- Jan Vojkůvka

Dvojnásobný vítěz antukového turnaje v Houstonu z let 2017 a 2018, Steve Johnson, se s letošním ročníkem loučí už ve druhém kole. Poté, co měl na úvod domácího podniku volný los, byl zaskočen výkonem 241. hráče světa Danielem Elahi Galanem z Kolumbie. Tenista, jenž prošel do hlavní soutěže z kvalifikace, vyhrál hladce 6:3, 6:3.

Obhájce titulu se v této sezoně trápí. Vyhrál jen čtyři zápasy a nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále v Delray Beach. S nadějí vzhlížel k turnaji v Houstonu, kde se mu v posledních dvou letech povedlo dokráčet až k titulům. Místo bojů o zkompletování hattricku, však přišlo obrovské zklamání a osmá porážka v tomto roce.

Až do tohoto týdne přitom Kolumbijec Galan nevyhrál zápas v hlavní soutěži na okruhu ATP. Po zvládnuté kvalifikaci si ovšem poradil v úvodním kole s Italem Lorenzim a v osmifinále nedal obhájci titulu Johnsonovi šanci.

Galan, jenž nečelil ani jednomu brejkbolu, rozhodl o vítězství v prvním setu v osmé hře, kdy se přes dvě shody dostal ke svému prvnímu brejkbolu, který využil. Ve druhém setu si vypracoval další dva brejkboly a zůstal v jejich využívání stoprocentní.

Ve třetím gemu se ujal přes shodu vedení a svůj triumf potvrdil na returnu v devátém gemu.

Po výhře nad prvním nasazeným se dvaadvacetiletý Kolumbijec může těšit na čtvrtfinále s Jordanem Thompsonem, 67. tenistou žebříčku.