Destrukce Fed Cupu už příští rok. Nesmířím se s tím, říká Kaderka

- Jakub Slunečko

Konec velkých fedcupových zápasů a úžasné atmosféry ve vyprodané O2 aréně. Konec velkých emotivních představení Petry Kvitové či Karolíny Plíškové před domácími fanoušky. Tahle černá budoucnost Fed Cupu čeká české fanoušky s největší pravděpodobností už od příštího roku. Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka proti těmto výmyslům dlouho bojoval, ale zdá se, že změna je nevyhnutelná.

Klasickým fedcupovým formátem na půdě jednoho ze soupeřů by se měl od příštího roku hrát už pouze jeden zápas. Ten navíc bude pouze kvalifikační pro velké finále, které bude na konci sezony hrát dvanáct zemí na neutrálním místě.

Přesně tak by se měl odehrát Fed Cup v roce 2020 a stejný scénář hrozí i pro další desítky let. Změna, o které se zatím jen mluví, bude podle českého tenisového šéfa Iva Kaderky oznámena už během května. V rozhovoru pro Tenisový svět neskrýval svou frustraci.

Dokonce jste rezignoval z fedcupové komise, co vás k tomu vedlo?
Nebudu u toho, kdy se po tolika letech mění funkční formát Fed Cupu. Vyhráli jsme tolik titulů, mohli domů přivézt ty největší české hvězdy, které nám všechny země závidí. Dlouho jsem proti změnám bojoval, protože z vlastní zkušenosti vím, jak podobné nesmysly jako finále Fed Cupu na neutrální půdě ve výsledky vypadají. Dokud jsem proti tomu mohl v komisi bojovat, tak to bylo přijatelné. Teď už jsou ale změny dány a já se nebudu podílet na takových nepravostech.

Co tedy podle vás ITF (Mezinárodní tenisová federace) oznámí?
Oznámí přesně to, že se bude hrát v novém systému podobně jako Davis Cup s velkým finále na konci sezony na neutrální půdě. Jenže ani nový Davis Cup nefunguje. Nejlepší hráči ho odmítli hrát, protože je v to neprojednaném termínu, bez bodů, je v tom úplný bordel.

Čeho se hlavně bojíte, pokud se formát Fed Cupu změní?
Loni během finále Fed Cupu v Praze proti Americe jsem byl na snídani s bývalým prezidentem ITF Francescoem Riccim Bittim. Řekl mi: „Včerejší atmosféra na zápase Strýcová – Keninová, to byla naprostá fantazie. Kdyby se ale tento zápas hrál v novém formátu na neutrálním místě, tak by na něm bylo osm diváků a pes jedné z nich.“ To je celé. Takhle si to pamatuju i já z vlastní zkušenosti.

Máte s tím zkušenost?
Mám zkušenost z roku 2000 v Las Vegas a z roku 2001 v Madridu. I tehdy se hrálo finále Fed Cupu ve skupinách na těchto neutrálních místech. Zažili jsme to – na našem zápase bylo patnáct diváků v hale pro 23 tisíc lidí. Nesmysl.

Byla by to pro Česko ještě větší tragédie než změny v Davis Cupu?
Ve Fed Cupu jsme světový lídr, vyhráli jsme finále proti Rusku, Německu, Americe. Ukazujeme naše největší hvězdy doma před vyprodanou halou. Co lepšího může být. Určitě je teď pro české diváky atraktivnější vidět top hráčky první světové desítky než vidět při Davis Cupu české mladíky, kteří teprve začínají a jednou možná budou hvězdami. Ztratit možnost ukázat je všechny doma před domácími fanoušky je pro nás šílené.

ITF se brání, že změny dělá pro samotné tenistky…
Nebyl jediný důvod formát Fed Cupu měnit. Nejlepší hráčky světa byly pro zachování stávajícího modelu. Loni při zápase v Německu jsem měl projev a chválil jsem německého tenisového šéfa Ulricha Klause, jak spolu bojujeme proti hloupým změnám ve Fed Cupu. Hráčky povstaly a začaly tleskat. Kerberová, Plíšková, Kvitová… tak pro koho se všechny ty změny vymýšlí? Když to hráčky nechtějí? Je to proti tenisu jako takovému. Zápas Strýcová – Keninová na nějakém neutrálním místě samozřejmě nebude nikoho zajímat, protože hráčky nejsou domácí.

Pokud se od roku 2020 bude hrát v novém formátu a podepíšou se smlouvy třeba na 20 let dopředu, dá se s tím něco dělat?
Nesmířím se s tím, takže další kroky z mé strany budou následovat. Ale to má ještě čas.

Budete dál postupovat v rámci ITF?
Ano. Ale nechte se překvapit. S tenisem žiju tak dlouho a mám ho natolik rád, že se musím snažit svou energií tenhle špatný vývoj ovlivnit. Na podzim se bude měnit celé vedení, takže se dívejme tímto směrem. Uvidíme, co se může ještě zachránit.

Ale změna Fed Cupu pro příští rok už bude nevratná, je to tak?
Příští rok už se to nezachrání. Změna, která bude vyhlášená, znamená, že formát Fed Cupu je na další rok dán.