Fed Cup: Češky vyrukují na Kanadu s Šafářovou! V nominaci nechybí debutantky

- Filip Lefenda

České tenistky budou příslušnost k elitní skupině Fed Cupu obhajovat příští týden v baráži ve složení Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Marie Bouzková, Lucie Šafářová a Barbora Krejčíková. Nominace na střetnutí s Kanadou, které se uskuteční ve dnech 20. a 21. dubna v Prostějově, byla oznámena na středeční tiskové konferenci.

„Je nutné budovat novou generaci českého tenisu,“ vzal si slovo na úvod prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, na něhož navázal kapitán Petr Pála. „Dohodl jsem se s Petrou Kvitovou, Karolínou Plíškovou a Kateřinou Siniakovou, že z různých důvodů nenastoupí. Pro mě je to u všech pochopitelné,“ chápe omluvenky českých hvězd.

Hlavu však věšet nemusí. „I tak máme silnou sestavu,“ ví dobře. Tým se bude opírat o Markétu Vondroušovou, 45. hráčku světa. „Na turnajích v Americe hrála skvěle. Na nabídku okamžitě kývla, za což jsem rád,“ pochvaluje si třiačtyřicetiletý stratég a dodává: „Kvůli Fed Cupu se odhlásila z Lugana. Věřím, že bude dobrou týmovou jedničkou. Její hra se lepší, je konstantnější.“

Vůbec poprvé byly do Fed Cupu nominovány Karolína Muchová s Marií Bouzkovou. „Karolína umí zahrát skvěle proti velkým hráčkám na velkých turnajích. Marie hrála nedávno finále, stoupá v žebříčku, je těsně za stovkou,“ podotkl dobré výsledky českých tenistek Pála. A nezapomněl ani na Barboru Krejčíkovou. „Vyhrála teď turnaj v singlu, ale hlavně je druhou deblistkou světa,“ připomněl.

Překvapivá je pak nominace Lucie Šafářové, která tak nakonec nezasáhne do kvalifikace turnaje v německém Stuttgartu. „Když Lucka oznámila, že se v Praze bude loučit s kariérou, zeptal jsem se jí: A co před tím Fed Cup? Zamlouvalo se jí to,“ líčil nadšeně Pála. „Uvidíme, jak na tom bude. Když se jí bude zdravotně dařit, tak nevidím důvod, proč by nemohla nastoupit do některého ze zápasů. Chce moc hrát a pomoct nám, může to být naše zbraň,“ je si vědom Pála, že překvapivou může být nominace zkušené reprezentantky také pro tábor soupeřek.

Ten se bude opírat o talentovanou Biancu Andeescuovou, jež v půlce března nečekaně ovládla prestižní podnik v Indian Wells. „Hraje famózně. Je mladá a není důvod si myslet, že by neměla přijet. Bude to pro nás velká výzva,“ myslí si Pála. Do Prostějova naopak nejspíše nedorazí bývalá wimbledonská finalistka Eugenie Bouchardová, která si podle dostupných informací dává vinou zdravotních problémů od tenisu pauzu.

Kromě osmnáctileté Andreescuové by se tak v prostějovském Národním tenisovém centru Morava měly představit Rebecca Marinová či deblová specialistka Gabriela Dabrowská.

České tenistky se budou moci v souboji s Kanaďankami spolehnout na podporu fanoušků, o baráž je velký zájem. „Je beznadějně vyprodáno, kapacita je asi 1200 míst. Je skoro těžší sehnat vstupenku než do O2 arény. V Prostějově jsou lidé zvyklí chodit na tenis,“ oznámil mluvčí reprezentace Karel Tejkal a přidal i další informace. „Střecha bude během celého fedcupového zápasu zatažená. Tým čeká jízda vlakem do Prostějova a hráčky se setkají i s místními dětmi.“