Shapovalova čísla budí respekt. Mladý Kanaďan překonal Djokoviče i Federera

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Kanaďan Denis Shapovalov patří k hvězdám budoucnosti, jež se derou do užší světové špičky už v raném věku. Jeho potenciál a především nesporné kvality dokládá i zajímavý úspěch, jehož dosáhl na turnajích Masters. V tabulce teenagerů do 20 let v počtu vítězství překonal takové hráče, jakými jsou Roger Federer, Andy Murray nebo Novak Djokovič.

Shapovalov má týden před svými 20. narozeninami na kontě 25 vítězství, což dokázali v historii překonat jen tři tenisté. Těmi jsou Američan Andy Roddick (25 výher), Ukrajinec Andrej Medveděv (27) a suverénní Rafael Nadal (53), jehož rekord bude asi těžko někdy k překonání.

Kanadský mladík, který se posunul ve světovém žebříčku už na 20. místo světa, se navíc stal teprve šestým hráčem v historii, který před svými dvacátými narozeninami prošel alespoň třikrát do semifinále Masters. Dříve se to podařilo Rafaelu Nadalovi, Lleytonu Hewittovi, Andreji Medveděvovi, Andy Murraymu a Petu Samprasovi.

Co se samotných 25 výher na turnajích této kategorie týče, ponechal za sebou Shapovalov taková světová esa, jakými jsou Novak Djokovič či Andy Murray. Djokovič vyhrál v tomto období své kariéry 23 zápasů, Murray pak 21. Hluboko za Shapovalovem zůstali i Sampras, Hewitt, či Federer.

Švýcarská legenda se sice také dostala do elitní dvacítky na žebříčku ve svých 19 letech, ale na Masters se mu tolik nedařilo a často vypadával v prvních kolech. Do svých 20 let vyhrál pouze 10 utkání. O to více si to vynahradil v dalších letech.

S výjimkou Medveděva se všem, kterým se dařilo na turnajích Masters 1000 už v teenagerovském věku, povedlo vybojovat post světové jedničky.

Čeká taková budoucnost i dravého Shapovalova?

Hráči s nejvíce výhrami na Masters 1000 před 20. narozeninami
1. Rafael Nadal (ESP) 53
2. Andrej Medveděv (UKR) 27
3. Andy Roddick (USA) 25
3. Denis Shapovalov (CAN) 25
5. Novak Djokovič (SRB) 23
6. Andy Murray (GBR) 21
7. Pete Sampras (USA) 19
7. Lleyton Hewitt (AUS) 19