Kyrgios v sukni? Bývalá pětka láme rekordy v dvojchybách, fanouškům je pro smích

- Filip Lefenda

Nejlepší tenisová léta drobné Italky jsou zřejmě minulostí. Bývalá světová pětka a dříve vyhlášená antukářka Sara Erraniová zažívá katastrofální vstup do sezóny a schytává jednu porážku za druhou. Vítězka devíti turnajů WTA se navíc nebývale trápí na servisu, který je už tak považován jako jeden z nejpomalejších na okruhu.

Podává jako Erraniová! Přirovnání, které se užívalo i za dob největší Italčiny slávy. Pravda – servis nikdy nebyl její doménou, výměny ale dokázala získávat díky hbitým nohám a šikovným rukám. Její úderová technika a variabilita hry byla vytříbená – ne nadarmo byla i deblovou světovou jedničkou.

Ty doby jsou ale pryč. Aktuálně se Erraniová potácí až ve třetí stovce světového pořadí a zlepšení je v nedohlednu. Tím spíše, že italská tenistka má na svých porážkách značný podíl právě vinou špatného podání.

O víkendu se Erraniová představila v kvalifikaci antukového turnaje v Bogotě. Zde se v úvodním kole protrápila skrze tři sety k postupu přes Američanku Laovou, které však darovala hned osmnáct fiftýnů zdarma skrze dvojchyby.

Jen o den později už stejné množství zkažených druhých servisů stálo Erraniovou účast v hlavní soutěži, když podlehla ve třech setech krajance Paoliniové. Duel navíc zakončila znechuceně podáním spodem, a tak bývá Italka pomalu přirovnávána k australskému „zlobivému dítěti“ Nicku Kyrgiosovi, jehož mnohdy lehkovážný přístup k zápasům budí rozpaky.

Špatný vstup nejen do antukové části sezóny dokumentuje debakl 0:6 a 1:6 z úvodního kola turnaje v Charlestonu. Celkově pak vyhrála Erraniová tento rok jen tři zápasy z celkových desíti, v hlavní soutěži turnaje WTA přitom uspěla pouze jednou.

Mnozí by přitom čekali, že se po více než půlroční dopingové "stopce", která jí byla v polovině loňského ročníku vystavena za užití zakázané látky letrozol, vrátí na kurty pořádně nažhavená.

Je tak otázkou, zda ji tenis vůbec ještě baví. Jen pro srovnání – v osmi letošních zápasech na okruhu WTA nastřádala Erraniová celkem 114 dvojchyb, což je už nyní zkraje dubna o pět dvojchyb více než v její dosud nejhorší sezóně 2015. Tehdy však potřebovala na 109 dvojchyb celých 72 zápasů!

Jedno je tak jisté. Pokud se chce ještě Italka vrátit na důstojné pozice žebříčku a nebýt jen pro smích, bude muset na svém servisu, ale i přístupu k zápasům opravdu zapracovat.