Olympijská pohádka Puigové: Přepsala historii a snížila kriminalitu v zemi

- Jan Havlovic, David Soumar

Kdo by to byl řekl? Před olympijským turnajem byl okruh favoritek na zisk zlaté olympijské medaile poměrně široký, avšak nikdo příliš nepočítal s jménem – Mónica Puigová. Sympatická Portoričanka se však bojovným výkonem propracovala až na pomyslný Olymp! Její zlato ovšem malou zemi zasáhlo daleko více, než asi sama čekala.

S tenisem začala portorická tenistka již v šesti letech ve svém rodném městě San Juanu. Mladá tenistka poprvé nakoukal do dospělého tenisu již v roce 2008, kdy debutovala v portorickém týmu – její premiéra byla vítězná s Marií-Angelou Ferreirovou vyhrála v utkání základního bloku 1. skupiny Americké zóny proti Paraguayi. V květnu téhož roku se Pugiová poprvé v kariéře představila na turnaji Futures v americkém Sumter, kde však vypadla ve druhém kole kvalifikace. V dalším roce sbírala zkušenosti především ve Fed Cupu – v zápase s Bahamami si připsala i první vítězství proti Larikah Russelové. 

Kariéra portorické tenistky mířila postupnými krůčky výš a výš. Svou premiéru na grandslamu si Puigová odbyla na Australian Open v roce 2012, kdy však vypadla v druhém kole kvalifikace s Belgičankou Flipkensovou. V roce 2012 rodačka ze San Juan poprvé nakoukla do druhé stovky světového žebříčku, o rok později už byla na 56. příčce! Premiérový titul na okruhu WTA vybojovala Puigová ve Štrasburku před dvěma lety. 

Výkonnostní vzestup zaznamenala Puigová na začátku letošní travnaté sezony, kdy si zahrála dvakrát semifinále, ve Wimbledonu však skončila hned v prvním kole, a tak se s Puigovou před OH příliš nepočítalo. V Riu však dívka z ostrova ležícího v Karibském moři zaskočila nejednu favoritku...

Mónica Puigová postupně vyřadila Polonu Hercogovou, Gabriňe Muguruzaovou, Lauru Siegemundovou, Petru Kvitovou a ve finále Angelique Kerberovou – stala se tak vůbec první ženskou olympijskou medailistkou v historii své země! Puigová však není první tenistkou, která vyhrála zlato na OH – Cigi Fernandezová vyhrála olympijskou čtyřhru v roce 1992 a 1996, avšak reprezentovala barvy USA. 

Po senzačním vítězství portorické tenistky v jejím rodném státě vypukla velká euforie a začaly bujaré oslavy. „Tahle výhra je pro Portoriko! Doma procházejí těžkými časy, potřebují dobré zprávy a já taky. Miluji svoji zemi,“ řekla Puigová v emotivním prohlášení po zisku zlaté medaile! „Každý mi tu říkal, můžeš to dokázat. Až jsem si najednou sama začala říkat: Ano, můžu. Můžu. Můžu. Pomohli mi věřit si a já to tady přetavila ve zlato.“ Dvaadvacetileté tenistce začaly přicházet gratulace z celého světa – mezi prvními byl portorický guvernér Aníbal Aceedo Vílá, který své krajance poblahopřál pomocí Twitteru. Poté se přidaly i další známé osobnosti Kim Clistersová, Martina Navrátilová, Ricky Martin nebo také slavná zpěvačka Jennifer Lopez! 

Puigová už je ve své rodné zemi, kde se stála během týdne národní celebritou, a tak musí plnit své mediální povinnosti. A už vyhlíží další turnaje... 

Méně vražd díky sportu

Ovšem zlatá medaile není vše, čím pohledná tenistka ostrovu v Karibském moři přispěla…

Obyvatelé Portorika rozhodně nezažívají nejlepší časy. Problémy v politice, sociální krize… Finanční problémy trápí velkou část obyvatelstva. Násilí a kriminalita je rovněž téměř na denním pořádku.

Nic z toho se však během víkendu, kdy Puigové přepsala historii, neodehrálo. „Neevidujeme žádnou vraždu. Většina země svůj zrak upínala k úspěchu, o který 22letá tenistka bojovala,“ řekl webu tennisworldusa.org José Luis Caldero López, muž zodpovědný za práci policistů v zemi.

Samo o sobě nic převratného… Ovšem týden před olympiádu bylo v zemi hned 13 zavražděných, v roce letošním celkem 411. „Potřebujeme víc takový velkých sportovních úspěchů,“ pokračuje Caldero López. „Každý ten zápas sledoval a je skvělé, jak to pomohlo.“

 

Lo logramos Puerto Rico!!!!!!!!! #Speechless ❤️??? #OlympicGoldMedalist #DreamsDoComeTrue

Fotka zveřejněná uživatelem Monica Puig (@monicaace93),Srp 13, 2016 v 8:20 PDT