Sprinter Federer přebral štafetu po Djokovičovi a slaví hattrick. Nadal zaostává

- Marek Bartošík

Za konec úvodní části sezóny se zpravidla bere turnaj v Miami. Leden, únor a březen byl v minulosti dominantou Novaka Djokoviče, v posledních třech letech jej však pokaždé porazil Roger Federer. Hegemonii těchto dvou naposledy narušil nikoliv Rafael Nadal, ale Andy Roddick.

2017, 2018 i 2019. Ve všech třech posledních sezónách bychom po turnaji v Miami našli na vrcholu sezónního žebříčku – zvaného též Race to London – Rogera Federera. Nyní má s 2280 body náskok 55 bodů na druhého Novaka Djokoviče.

Vzhledem k velkým bodovým přísunům srbské světové jedničky z Australian Open, Indian Wells a Miami je to dosti nečekaný stav. Sluší se dodat, že Švýcar čekal na podobný úspěch od roku 2007. Tehdy velmi těsně předstihl Djokoviče.

Srbský tenista ovládl první část sezóny bez výjimky v letech 2011 až 2016. Ve všech těchto sezónách kromě roku 2014 získal Australian Open, což mu výrazně pomohlo. Pouze ve zmíněném ročníku padl se Stanem Wawrinkou, nečekanou ztrátu si ale vynahradil ziskem Sunshine Double (Indian Wells + Miami).

Komu příliš nesvědčí úvodní část sezóny, je antukový král Rafael Nadal. Naposledy ji především díky své jediné trofeji z Melbourne opanoval před dlouhými deseti lety (2009).

O rok později to byl pro mnohé překvapivě Andy Roddick, který tituly z Brisbane a Miami a finálovými účastmi z Indian Wells a San José „přebil“ Federerův triumf z Australian Open.

Nadala nicméně tento fakt příliš mrzet nemusí. Loni i předloni nabral během antukové sezóny téměř 5000 bodů. A nejinak tomu bylo i v mnoha jiných sezónách. Na dvojici Federer, Djokovič ztrácí v letošním pořadí přibližně 600 bodů, což je schopen dohnat už v Monte Carlu, kde se hraje od 15. dubna.