Murray slaví svou 600. výhru na okruhu ATP

- Jan Havlovic

Minulý týden se zapsal mezi tenisové legendy, když dokázal obhájit zlatou medaili ve dvouhře na olympijském turnaji. Ve čtvrtek v noci se Andy Murray dočkal dalšího významného počinu - jako pátý aktivní hráč dokázal překonat metu 600. vyhraných zápasů na okruhu!

Andy Murray se v noci ze čtvrtka na pátek dočkal dalšího významného jubilea ve své bohaté kariéře. Rodák z Glasgow porazil osmifinále turnaje v Cincinnati Jihoafričana Kevina Andersona 6:3, 6:2 a zaznamenal svou 600. výhru na okruhu ATP! Zajímavostí je, že svou pětistou výhru zaznamenal v loňském roce na turnaji Masters v Miami rovněž v zápase proti Andersonovi. Úctihodný je také fakt, že na sto výher mezi 500-600 vítězstvími potřeboval pouhých 116 zápasů!

Skotský tenista se tak stal 24. tenistou historie (pátým aktivně hrajícím hráčem - Federer 1080, Nadal 801, Djoković 737, Ferrer 683) okruhu ATP, kterému se tento počit povedl.  Velkou zásluhu na tom má také forma Andyho Murrayho v posledních měsících. Od 10. května britská jednička vyhrála 29 zápasů, prohrála jediný! V tomto období se držitel tří grandslamových titulů dočkal čtyř titulů - Řím, Londýn, Wimbledon, Rio - z pěti účastí ve finále (Roland Garros). 

Dvojnásobnému olympijskému vítězi rovněž pomohla obnovená spolupráce s Ivanem Lendlem, který svému svěřenci poskytl psychologickou podporu. Legendární český tenista ví, jak vítězit ve velkých zápasech, což Murraymu v některých zápasech v první polovině letošního roku chybělo. Murray je dle slov Jamieho Delgada, jeho dobrého kamaráda, je připraven se utkat s Novakem Djokovićem o post světového krále mužského tenisu. Na závěr je nutno zmínit také bilanci Tomáše Berdycha, který má aktuálně na svém kontě 572 výher na profesionálním okruhu ATP a k magické hranici 600 výher se již také pomalu přibližuje!