Muchová klepe na brány první stovky světa. Na postup se pořádně nadřela

- Jan Vojkůvka

Los měla Karolína Muchová sice přívětivý, ale herní styl čínské kvalifikantky Ši-lin sü jí příliš neseděl. O to cennější je, že nakonec po 141 minutách tvrdého zápolení dokázala svou soupeřku zdolat a po setech 6:4, 5:7, 6:3 postoupit do osmifinále. Výrazně se tím přiblížila ke splnění svého snu, kterým je průnik do první světové stovky.

Duel mezi Muchovou a Sü měl před zápasem jasnou favoritku v podobě české hráčky. Ta se v této sezoně nachází ve skvělé formě, což prokázala zvládnutou kvalifikací na grandslamu v Melbourne, postupem z kvalifikace až do čtvrtfinále v Dauhá, i průnikem z kvalifikace až do druhého kola v Miami.

V Monterrey byla nasazena přímo do hlavní soutěže, ale role favoritky jí tentokrát příliš nesedla.

Do prvního setu nevstoupila vůbec přesvědčivě a hned ve druhém gemu se musela se soupeřkou tahat přes čtyři shody a čelit dvěma brejkbolům. Byla to však právě Muchová, která jako první vybojovala brejk. V páté hře se přes shodu dostala k brejkbolu a prorazila Sü podání. Úvodní sadu poté úspěšně doservírovala.

Od druhého setu to ale byla pro Muchovou pořádná dřina. Česká tenistka po rychlé ztrátě podání prohrávala 0:3 a musela skóre otáčet. To se jí i povedlo, napřed srovnala na 3:3 a poté v deváté hře dokonce vydolovala po pěti shodách další brejk a mohla jít podávat na vítězství v utkání.

Tak snadné to však být nemělo. Sü vyhrála následující tři hry, během nichž dvakrát sebrala Češce servis a vynutila si rozhodující sadu.

Muchová nakonec roli favoritky potvrdila, ale ani ve třetím setu se nevyhnula drobným problémům. Po brejku ve třetí hře si hned vzápětí prohrála podání a musela náskok budovat znovu. To se povedlo hned v pátém gemu. Od stavu 3:2 už Číňanku k ničemu nepustila, došla s výhodou brejku až do koncovky a utkání zakončila na returnu.

Se Sü sice česká tenistka bojovala téměř dvě a půl hodiny, ale o to cennější tato vydřená výhra je. Muchová tím prokázala, že si dobrou formu přivezla i do Mexika, a i když jí hra tolik nesedne, dokáže prodat své kvality i zkušenosti z vypjatých duelů.

Pokud by Muchová dokázala vyhrát v Monterrey ještě jeden zápas a výsledky jejích nejbližších konkurentek jak v Mexiku, tak v americkém Charlestonu, dopadly podle papírových předpokladů, posunula by se v novém týdnu poprvé v kariéře do první světové stovky.