Odměna za skvělé výkony. Auger-Aliassime získal divokou kartu do Madridu

- Jan Vojkůvka

Je mu teprve 18 let, přesto je už nyní jasné, že tohle je budoucí člen užší světové špičky. Felix Auger-Aliassime z Kanady míří vysoko, o čemž svědčí jeho úspěchy už v této sezoně, ve které by přitom stále mohl objíždět turnaje juniorů. A za své výkony je odměněn další divokou kartou na turnaj Masters.

Tu první obdržel Auger-Aliassime na březnovém turnaji v Indian Wells, kde sice vypadl ve třetím kole, ale jeho chvíle slávy teprve měly následovat.

Osmnáctiletý Kanaďan se hned na dalším Masters v Miami prokousal skrz kvalifikaci a předvedl úchvatnou pouť až do semifinále! V něm nestačil až na Johna Isnera, s nímž prohrál ve dvou tiebreacích.

Kanadský vítěz už čtyř challengerů se však po postupu do semifinále vyhoupl světovým žebříčkem na 33. místo. V osmnácti letech! Dosáhl stejného počinu jako další Kanaďan Denis Shapovalov, který se mezitím ve svých 19 letech už prosadil dokonce do elitní dvacítky.

I z toho důvodu se pořadatelů Masters na antukovém turnaji v Madridu rozhodli kometě této sezony udělit divokou kartu do hlavní soutěže. Důvod je prostý – 33. hráč světa si zaslouží nastoupit přímo do turnaje a nemuset absolvovat kvalifikaci.

„Všechno, co dělá ve svých 18 letech, je udivující,“ prohlásil na jeho adresu turnajový ředitel Mutua Madrid Open, Feliciano Lopez. „Má před sebou velkolepou budoucnost s prakticky žádnou limitací ohledně svých úderových možností,“ podotkl k jeho pestrému hernímu stylu.

„Svou pozvánku do hlavní soutěže si vysloužil svými výsledky v prvních měsících této sezony,“ dodal.

Nakolik je průnik Augera-Aliassimeho do světové špičky unikátní, stejně jako byl ten Shapovalův, nejlépe poukazuje příklad Němce Alexandera Zvereva. Současná světová trojka ve svých 18 letech hrál vesměs mezi 50. a 80. místem světa. Přesto je to prozatím největší hvězda nastupující generace.

Auger-Aliassime však může v následujících měsících a letech s jeho pozicí výrazně otřást.

Nejmladší člen elitní padesátky se během jednoho roku dočkal už druhé divoké karty na turnaj ATP Masters a pokud se nestane nic neočekávaného, další už díky svému žebříčkovému postavení potřebovat nebude. I když je ještě jeden turnaj, kde bude muset hrát kvalifikaci, pokud kartu nedostane, a to v Monte Carlu. Na další Masters v Římě však už bude figurovat mezi přímo kvalifikovanými.