Největší titul kariéry a životní průlom v žebříčku. Bartyové pomohl i osobní rekord v esech

- Jan Vojkůvka

Ashleigh Bartyová prožívá fantastickou sezonu. Svou formu v Miami přetavila dokonce v zisk největšího titulu kariéry. Australská tenistka se po výhře nad Karolínou Plíškovou může také těšit na životní průlom na žebříčku WTA, v němž se poprvé podívá do elitní světové desítky.

Bartyové bude v pondělním vydání žebříku patřit 9. místo s jen drobnou ztrátou 12 bodů na osmou Sloane Stephensovou, Australská hráčka výhrou 7:6(1), 6:3 nad Karolínou Plíškovou potvrdila, že jí turnaj v Miami sedl a svůj největší úspěch kariéry si perfektním výkonem zasloužila.

„Je fakt skvělé, že jsem dnes odehrála tak dobrý zápas, obzvlášť v tak velkém a důležitém utkání. Jsem na sebe hrdá a jsem ráda, jak jsme s mým týmem zvládli tyhle dva týdny,“ uvedla na tiskové konferenci.

Dvaadvacetiletá Bartyová vybojovala svůj čtvrtý titul na okruhu WTA, první v této sezoně. Na kontě má sice i finále v Sydney a čtvrtfinále na Australian Open, ale pomyslnou třešničku na dortu zaznamenala právě v Miami, kde svým titulem překonala i úspěch z loňského WTA Elite Trophy, kde rovněž triumfovala.

Mladá Australanka, jež má na kontě v této sezoně už 16 výher a pouhé 3 porážky, si k titulu pomohla i precizním výkonem na servisu. S Plíškovou sice prohrála jedno podání, ale zaznamenala také, jak zmínil web BBC, osobní rekord v počtu nastřílených es. Těch trefila proti vytáhlé Češce hned 15. A další míčky uhrála na přímých bodech.

„Byl to zápas plný malých šancí. Povedlo se mi vrátit do prvního setu a využít svou příležitost v tiebreaku, což bylo hodně důležité,“ upozornila na nepříznivý vývoj skóre, když s Plíškovou prohrávala 1:3. Poté ale ztracené podání získala zpět a v tiebreaku svou soupeřku jasně přehrála. Ve druhém setu vybojovala brejk hned v úvodním gemu a duel dovedla do vítězného konce.

Výsledkem je hned 1000 bodů do žebříčku, průlom do TOP 10 a příslušnost k tenisové smetánce.

Bartyová má před sebou navíc antukovou část sezony, ve které neobhajuje příliš bodů. Její vzestup ženským žebříčkem, pokud udrží formu, s níž odjíždí z Miami, rozhodně nemusí být u konce.