Na marodce, ne ze sportovního života. Murray v dubnu odstartuje prestižní maraton

- Jan Vojkůvka

Londýnský maraton, který je vedle podobných obrovských atletických akcí velkým lákadlem nejen pro užší sportovní špičku, ale i desetitisíce rekreačních běžců, odstartuje letos britský tenista Andy Murray.

Dvojnásobný wimbledonský šampion prožívá velmi těžké roky svého profesionálního života. Vleklé zdravotní problémy musel řešit dvěma náročnými operacemi, před tou druhou dokonce mluvil o konci kariéry... A nyní věří, že se k vrcholovému sportu ještě vrátí.

Zatímco se dává po operaci kyčle dohromady, dostalo se mu obrovské pocty. Slavného tenistu jmenovali jako oficiálního startéra prestižního Londýnského maratonu, který se bude konat 28. dubna. V posledních dvou letech závod odstartovali členové královské rodiny.

„Je to úžasný závod, který znamená hodně pro tolik lidí. Je to pro mě čest,“ řekl ke svému jmenování oficiálního startéra, který výstřelem pustí na trať obrovskou masu atletů.

„Každý rok se vybere tolik milionů na charitu a závod pomáhá inspirovat lidi k aktivitě. Snad ho jednou také poběžím,“ podotkl dvojnásobný olympijský šampion, kterého čeká trochu odlišný běh na dlouhé trati, ještě náročnější než ten, který odstartuje v londýnských ulicích.

V lednu se před Australian Open vyjádřil, že v této sezoně ukončí kvůli přetrvávajícím bolestem svou kariéru. Naději, že by přeci jen nemusel ve 31 letech sáhnout k tak radikálnímu kroku, mu dala náročná operace, po níž, jak sám řekl, bolest mizí.