Kanadský talent pobláznil Miami. Dojde si až pro titul?

- Petr Sumbal

Taky jste o kanadském tenistovi jménem Felix Auger-Aliassime ještě nikdy neslyšeli? Asi nebudete sami. Tento osmnáctiletý mladík dosud sbíral úspěchy převážně na challengerech, až poslední měsíc na sebe začal výrazněji upozorňovat i na vyšší úrovni. Naposledy Auger-Aliassime šokoval, když v ve čtvrtfinále v Miami vyřadil Chorvata Bornu Čoriče a stal se tak nejmladším semifinalistou v historii turnaje.

Zdá se, že kanadský tenis se o svou budoucnost obávat nemusí, a to jak mezi ženami, tak i muži. Poté, co v Indian Wells zázračně triumfovala osmnáctiletá Bianca Andreescuová, září na dalším obřím podniku v Miami pro změnu stejně starý Felix Auger-Aliassime.

Tento kanadský talent naznačil formu už na antukových turnajích v únoru a březnu, kdy nejprve překvapil účastí ve finále v Rio de Janeiru a následně uhrál čtvrtfinále v Sao Paulu. Vyšel mu i přechod na americké betony, v Indian Wells uhrál slušné třetí kolo, když si připsal skalp světové desítky Stefanose Tsitsipase.

Jenže to nejlepší přišlo až pak. V Miami, kde musel Auger-Aliassime začínat v kvalifikaci, už sílu kanadského tenisty poznalo sedm soupeřů, všichni na Kanaďana neměli. Z kvalifikanta je rázem semifinalista.

Posledním vítězstvím nad Bornou Čoričem navíc Auger-Aliassime přepisoval historické statistiky turnaje v Miami. Za celých pětatřicet let existence tohoto turnaje nepostoupil do semifinále mladší tenista, než-li Kanaďan, kterému bude teprve v srpnu devatenáct. Zároveň je prvním tenistou ročníku narození 2000, který postoupil mezi nejlepší čtyřku na jakémkoliv z turnajů série Masters.

Sám Auger-Aliassime byl z postupu mezi čtyři nejlepší řádně šokován. „Rozhodně jsem nečekal, že bych mohl nad Bornou, který už je zavedeným tenistovým jménem, zvítězit,“ soukal ze sebe nadšeně po životním úspěchu. „Ve druhém setu jsem začal cítit, že získávám převahu. Cítil jsem se opravdu skvěle už od prvního míčku,“ popisoval tažení za vítězstvím 7:6(3), 6:2.

V semifinále Auger-Aliassime změří síly s americkou věží Johnem Isnerem a bude se snažit protáhnout svou úchvatnou sérii. Zatím odehrál pět utkání s tenisty nejlepší dvacítky a všechny vyhrál. Obhájce titulu z loňského roku Isner je na rankingu číslo devět.

Auger-Aliassime je aktuálně až sedmapadesátým tenistou světa, je ale jasné, že žebříčkem po skončení turnaje v Miami vystřelí nahoru. V případě vyřazení v semifinále by skočil až na třiatřicátou příčku, kdyby postoupil, mířil by ještě výš.