Češi v akci: Strýcová nestačila na Kerberovou, v premiéře s Mirzaovou ale uspěla

- David Soumar

Program v americkém Cincinnati dlouho komplikoval déšť, ani nepřízeň počasí však trio českých tenistů nezastavila.Zatímco Karolína Plíšková proti Japonce Dojové vybojovala účast ve čtvrtfinále turnaje, Tomáš Berdych ani Barbora Strýcová ve svých zápasech neuspěli. Premiéra Strýcové ve čtyřhře po boku Indky Mirzaové však vyšla na výbornou.

Souboj dvou tenistů, kteří v uplynulých dnech najali nové kouče, to byl zápas Tomáše Berdycha a Marina Čiliće v osmifinále turnaje v Cincinnati. Zatímco Čilić oznámil teprve ve čtvrtek angažování Jonase Björkmana, český tenista již dříve ohlásil navázání spolupráce právě s bývalým koučem svého dnešního soupeře, Goranem Ivaniševićem!

Úvod do třináctého vzájemného zápasu Berdychovi vůbec nevyšel. Čilić bral první tři hry a získaný brejk ve druhém gemu uhákil až do samoté koncovky, kterou na druhý pokus přetavil ve vedení v zápase. Ani start druhé sady se české jedničce nevydařil. Ztráta podání hned v prvním gemu nevěštila nic dobrého, od stavu 2:4 ale Berdych vyhrál čtyři gemy v řadě a druhé dějství získal v poměru 6:4, čímž srovnal stav zápasu na 1:1.

Rozhodující třetí set byl dlouho vyrovnaný a vyjma třetí hry neměli oba tenisté problém s udržením servisu, kdy často soupeři nepovolili jediný fiftýn. Definitivní zlom v zápasu tak přinesla až devátá hra. Za stavu 4:4 Berdych při vlastním podání dokázal odvrátit tři brejkboly, na čtvrtou šanci Čiliće už ale odpověď nenašel, čehož Chorvat v dalším gemu využil k ukončení zápasu. Po výhře 6:3, 4:6 a 6:4 tak Marin Čilić postoupil do čtvrtfinále, ve kterém se utká se svým krajanem Bornou Čorićem, jenž senzačně vyřadil Rafaela Nadala.

O účast ve čtvrtfinále se dnes utkala Karolína Plíšková, které stála v cestě mezi nejelpší osmičku turnaje Japonka Dojová, se kterou měla Plíšková pozitivní bilanci 4:2. První sada nabídla vyrovnaný průběh až do koncovky, kdy v jedenácté hře dokázala česká tenistka obrat svou protihráčku o podání a zvládla dovést první sadu do vítězného konce. Dojová, která se do hlavní soutěže dostala namísto Sereny Williamsové, si v dnešním zápase nevedla špatně, avšak ve druhé sadě hned dvakrát ztratila své podání, čehož sedmnáctá hráčka světového žebříčku dokázala využít a dovršila svůj postup do čtvrtfinále. V této fázi turnaje čeká Plíškovou vítězka duelu Bacsinszká/Kuzněcovová.

Druhá z českých tenistek Barbora Strýcová postup do čtvrtfinále nevybojovala. Němce Angelique Kerberové, světové dvojce, sice srdnatě vzdorovala, nakonec však podlehla ve dvou setech, 6:7 (5) a 4:6.

Vyrovnanou bitvu naznačil již úvod prvního setu. V něm se Strýcová dostala hned v prvním gemu k pěti brejkbolům, tím posledním také vzala Kerberové servis. Ze zisku brejku se však dlouho neradovala, Němka vzápětí oplácela stejnou mincí. Podobná situace se opakovali v páté a šesté hře a jelikož poté si obě hráčky již držely svá podání, dospěl úvodní set zápasu do tiebreaku. V něm vyšel úvod němce Kerberové, která se dostala do luxusního vedení 5:1. Strýcová sice následně dokázala odvrátit dvě setboly, ten třetí však nikoliv.

Druhá sada byla dlouho vyrovnaná. První zlom nastal v sedmé hře, kdy Češka neudržela servis, jenže hned vzápětí po velkém boji znovu dorovnala skóre. V další hře však nevyužila vedení 40:15, Kerberová brala čtyři míčky v řadě a následně i podání třicetileté Plzeňačky. V dalším gemu pak jen stvrdila své vítězství a postup do čtvrtfinále.

Chuť si spravila Barbora Strýcová v zápase čtyřhry, kde její deblvá premiéra se Saniou Mirzaovou skončila vítězně. Česko-indický pár nasazený v soutěži jako číslo sedm na úvod svého účinkování přehrál dvojici Juraková, Rodionovová ve dvou setech, 6:2 a 6:3.

Mirzaová se Strýcovou přitom nevstoupily do zápasu úplně ideálně. Hned v prvním gemu při vlastním podání musely otáčet stav 0:40, těžkou situaci ale zvládly a z úvodních šesti gemů braly hned pět. Přes mírné zaváhání v koncovce prvního setu pak druhým proměněným setbol získaly vedení v utkání.

Druhá sada již byla o poznání vyrovnanější a o jejím osudu rozhodl jediný brejk. Ten přišel v osmé hře, kdy se česko-indiské dvojici podařilo prorazit servis soupeřek, což v následném gemu potvrdily a po dvou setech tak svou turnajovou premiéru ukončily vítězstvím. V dalším zápase na turnaji se duo Mirzaová, Strýcová utká s párem McHaleová, Sanchezová.

Česko německý souboj v osmifinále čtyřhry vyzněl lépe pro dvojici Julia Goergesová, Karolína Plíšková, která přehrála další duo tvořené českou a německou tenistkou, Květu Peschkeovou a Annu-Lenu Groenefeldovou po výsledku 6:7 (9), 7:5 a 10:8.

Novinky ze slovenských futuru můžete sledovat v samostatných článcích. V průběhu dne se můžete těšit i na ohlasy s aktéry přímo z místa dění.

ATP/WTA

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, tvrdý povrch, 2 804 000 USD, osmifinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (8.) – Marin Čilič (CRO, 14.)  3:6, 6:4, 4:6

Wester & Southern Open, Cincinnati (ženy, tvrdý povrch, 2 804 000 USD)

Osmifinále dvouhry

Misaki Doiová (JPN, 38.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) 5:7, 3:6

BARBORA STRÝCOVÁ (20.) – Angelique Kerberová (GER, 2.)  6:7 (5), 4:6

1. kolo čtyřhry

Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ – Juraková (CRO), Rodinová (AUS)  6:2, 6:3

2. kolo čtyřhry

Groenefeldová (GER), PESCHKEOVÁ (CZE) – Goergesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ  7:6 (5), 5:7, 8:10

Challenger

Challenger Acque Dolomia Tennis Cup, Cordenons (muži, antuka, 42 500 Eur, 2. kolo dvouhry a čtvrfinále čtyřhry)

JAN MERTL (279.) – Marco Cecchinato (ITA, 140.) skreč Cecchinato

ROMAN JEBAVÝ, ZDENĚK KOLÁŘ – R. Ghedin, A. Matti  7:5, 7:5

ITF/FUTURES

Pepas Womens Cup, Slovenská Ľupča (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry a čtvrfinále čtyřhry)

Kompletní informace najdete zde.

Futures Bratislava (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry a čtvrfinále čtyřhry)

Kompletní zpravodajství najdete zde.

Egypt F20 Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, 2. kolo dvouhry)

Imran Aswat (GBR) – MAREK JALOVIEC -2:6, 2:6

Oleg Chotkov (UKR) – TOMÁŠ PAPÍK 3:6, 2:6

MICHAL KONEČNÝ – Giorgio RIcca (ITA) 7:5, 6:4

Leipzig Open 2016 (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo dvouhry)

MARIE BOUZKOVÁ – Olesja Pervušinová (RUS) 2:6, 0:3 scr. 

Styrian Ladies Open 2016, Graz (ženy, antuka, 10 000 USD)

2. kolo dvouhry

Kristína Schmiedlová (SVK) – VERNONIKA VLKOVSKÁ 4:6, 5:7

Karoline Kurzová (AUT) – KATEŘINA VAŇKOVÁ 4:6, 6:7 (4)

Semifinále čtyřhry

MACHALOVÁ, VLKOVSKÁ – Nina Potocniková, Polona Rebersaková (obě SLO) 4:6, 6:3, 10:8

 ITF TC Kern Future, Vogau (muži, antkua, 10 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Hofner, Hampel (oba AUT) – Krawcewicz (AUT), PANÁK  6:3, 3:6, 10:7