ITF

Macháč dobyl titul! Zároveň uťal smutnou českou sérii

- Radek Štohl

Tomáš Macháč v sobotu získal čtvrtý titul kariéry. Osmnáctiletý Čech ve finále turnaje v bahrajnské Manamě, spadající pod ITF World Tennis Tour, porazil čtvrtého nasazeného Tim van Rijthovena dvakrát 6:3. Macháč během pětašedesáti minut ztratil jednou servis, zatímco na returnu uspěl čtyřikrát. Talentovaný hráč je zároveň prvním Čechem, který od konce minulého listopadu vyhrál turnaj kategorie ATP, potažmo ITF World Tennis Tour.

Macháč své předešlé trofeje oslavil v České republice. V listopadu ovládl ještě tehdejší Futures v Opavě, následně uspěl také v Milovicích, a tři týdny po úvodním triumfu dovršil úspěšný měsíc v Říčanech. Čtvrtý titul tak byl jeho premiérovým za hranicemi naší země.

Osmnáctiletý talent během cesty do finále v Manamě neztratil jediný set. Postupně ho nepředčili Corentin Denolly (6:3, 6:3), Igoshin Alexander (6:2, 6:2), Jeson Patrombon (6:2, 6:1) a Jesper De Jong (6:0, 6:4). V utkání o titul ho však čekal nejnáročnější soupeř, a to bývalý 296. hráč světa Tim van Rijthoven.

Český hráč vstoupil do zápasu na výbornou, hned ve druhé hře vzal soupeři podání. Ačkoliv ho čtvrtý nasazený tenista turnaje vzápětí rebrejkl, tak Macháč zvládl důležitou osmou hru, ve které podruhé v utkání vzal soupeři servis. Tentokrát brejk potvrdil a měl blíže k titulu.

Ve druhém setu musel Macháč ubránit druhý gem, v němž odvrátil tři brejkboly favorita. Následně protihráčci sebral podání, což se mu ještě podařilo za stavu 5:3. Po čtvrtém brejku v zápase Tim van Rijthoven již nemohl reagovat a Tomáš Macháč tak za 65 minut slavil titul.

Bývalý druhý nejlepší dorostenec České republiky vyhrál turnaj po téměř čtyřech měsících. Od té doby se na trofej nepodařilo sáhnout nejen jemu, ale také žádnému jeho krajanovi. A to jak v kategorii ATP, tak na nižší úrovni v ITF World Tennis Tour. 

Jak tomu bude za čtyři měsíce?