Berdych vyfasoval v Miami oblíbeného soupeře. V dalším kole číhá superfavorit

- Jan Vojkůvka

Pondělní los mužské dvouhry na turnaji ATP Masters 1000 určil soupeře i jedinému českému zástupci. Tomáš Berdych se v úvodním kole střetne s australským rebelem Bernardem Tomicem. V případě postupu na něho v kole druhém číhá světová jednička Novak Djokovič.

Soupeř pro první kolo je pro Berdycha dobrý. Alespoň tak hovoří papírové předpoklady a vzájemná bilance s Tomicem. Sok pro druhé kolo jeden z nejhorších možných.

Berdych vstoupí do turnaje v Miami duelem s 81. hráčem světa Bernardem Tomicem, kterého dokázal porazit ve všech pěti soutěžních utkáních, které spolu oba sehráli. Naposledy ho ve dvou setech zdolal v osmifinále ve Stuttgartu v roce 2017.

Na šestadvacetiletého Australana, který je známý svými excesy a nejednou se provinil například vypuštěním zápasu, či popudil kontroverzními výroky, Berdych umí zahrát. Třikrát ho porazil na trávě, dvakrát na tvrdém povrchu. A v roce 2015 i v Miami, tehdy ve třetím kole 2:1 na sety.

Český favorit po úspěšném vstupu do sezony, kdy se mu podařilo projít do finále v Dauhá, osmifinále v Melbourne a semifinále v Montpellier, na dalších turnajích uspět nedokázal. Vypadl ve druhých kolech v Rotterdamu i Dubaji a v Indian Wells skončil dokonce v kole prvním.

Snadné to nebude mít ani v Miami. V prvním kole sice narazí na Tomica, ale na vítěze utkání čeká nasazená jednička Novak Djokovič. S ním má Berdych silně negativní bilanci 3-25 na zápasy.