Těžká kvalifikace. Rosol narazí na bývalou pětku, ženy čekají rovnocenné soupeřky

- Jan Vojkůvka

Kromě hlavní soutěže byla v Miami v neděli večer rozlosována i kvalifikace. O postup na prestižní turnaj se pokusí hned čtyři čeští tenisté, ke kterým ale los příliš přívětivý nebyl. Pohrál si zejména s Lukáše Rosolem, který vyfasoval nejtěžšího možného soupeře.

Bývalá světová pětka Jo-Wilfried Tsonga, vítěz 18 titulů na okruhu ATP. Takového soupeře zkrátka do kvalifikace rozhodně nechcete. A přesto, jediný český muž v bojích o hlavní soutěž na Masters v Miami vyfasoval právě jeho.

Tsonga sice původně kvůli zdravotním problémům v Miami hrát nechtěl, nakonec se ale rozhodl přihlásit. Musel sice jít do kvalifikace, ale ta by pro něho neměla být příliš těžkým oříškem. Po zranění, kterým prošel v minulé sezoně, pomalu zase stoupá žebříčkem a své kvality prokázal i ziskem titulu v Montpellier.

Rosol sice dokázal Francouze v posledních dvou zápasech porazit, ale tehdy ještě patřil do první světové stovky. Na vítězství z let 2015 a 2016 se mu bude těžko navazovat. Přesto určitá šance, že by se postavil papírovým předpokladům existuje.

V mnohem snažších pozicích jsou české ženy. Ani ty si, kromě Kristýny Plíškové, ale nemohou lebedit nad nějakým schůdným losem. Kristýna Plíšková bude v utkání s Anou Bogdanovou, kterou porazila čtyřikrát v řadě (a dvakrát loni) favoritkou. Karolína Muchová a Marie Bouzková dobrou výchozí pozici nemají.

Muchová narazí na Vitalii Djatčenkovou, výše postavenou hráčku na žebříčku. Češka sice svou soupeřku dokázala porazit loni v kvalifikaci na US Open, ale až ve třech setech a zkušená Ruska prokázala v únoru velmi dobrou formu, když ukořistila dva tituly na okruhu ITF. Na druhé straně Muchová od poloviny února, kdy senzačně postoupila do čtvrtfinále v Dauhá, nehrála. Právě nerozehranost může být největší nepřítel dvaadvacetileté Češky.

Nejsložitější los má Marie Bouzková. Narazí na Britku Katie Boulterovou, 84. hráčku světa. Na druhé straně ale má z českých tenistek nejlepší formu. Minulý týden na turnaji WTA 125K Series prošla až do finále, když vyřadila i papírově silnější soupeřky. Boulterovou navíc dokázala dvakrát porazit. Přesto proti hráčce z první světové stovky bývají zápasy velmi těžké.

Pokud by Bouzková i Muchová postoupily, čekalo by je ve finále kvalifikace vzájemné měření sil o postup do hlavní soutěže.