Strašák pro Češky. Andreescuová září v Indian Wells i díky meditaci

- Jan Havlovic

Český fedcupový tým vyzve již v dubnu výběr Kanady. Do Prostějova by měla přijet také finalistka letošního turnaje v Indian Wells. Bianca Andreescuová šokuje tenisový svět a jistě přidělala vrásky na čele kapitánu Petru Pálovi. Osmnáctiletá kanadská kometa prozradila hlavní recept na úspěch – tím je meditace a správné dýchání.

Andreescuová je v Indian Wells jako tenisový uragán, který ničí jednu soupeřku za druhou. Bývalou světovou jedničku Garbiňe Muguruzaovou například spláchla za 53 minut 6:1, 6:0. 

Úžasné výkony osmnáctileté Kanaďanky jsou hrozbou především pro český fedcupový tým. Úřadující šampionky totiž v baráži o setrvání ve Světové skupině narazí právě na Kanadu, která by to Prostějova mohla přivést i v životní formě hrající Andreescuovou.

Mladá tenisová kometa prozradila hlavní recept na úspěch – tím je prý meditace. „Je to hlavní věc, která mi pomáhá zůstat soustředěnou a pozitivní,“ prozradila Andreesucová.

Právě meditace je hlavní činností, kterou Kanaďanka praktikuje při přípravě mimo tenisový kurt. Andreescuová se učí, jak si v mysli správně nastavit představy o cílech, které chce splnit. „Moje máma mi do meditace zasvětila, když jsem byla ještě malá. To mi bylo asi dvanáct a od té doby to mám moc ráda, přidala jsem k tomu i jógu,“ pochvaluje si Andreescuová netradiční metodu přípravy.

Andreesucová se rovněž soustředí i na správné dýchání. „Když jsem při zápase ve středu, pomáhá mi prosté dýchání. Párkrát se zhluboka nadechnu a zamyslím se nad situací. Opravdu to pomáhá,“ dodává aktuálně 60. hráčka světového žebříčku.

Na stránku správného dýchání se zaměřuje také druhá nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková, která si na konci loňského listopadu najala Michala Břetenáře, specialistu na dechový trénink. 

Bianca Andreescuová se díky tenisové kvalitě, meditaci a správnému dýchání dostala v Indian Wells do finále. V osmnácti letech je nejmladší finalistkou BNP Paribas Open od roku 2001 a zároveň první tenistkou, která se z pozice hráčky startující na divokou kartu dostala až do souboje o titul. V neděli večer si to rozdá ve finále s Němkou Angelique Kerberovou.