48 brejkbolů, 10 prohraných podání. Mužský singl nabídl v IW neobvyklou podívanou

- Jan Vojkůvka

Něco takového není většinou k vidění ani na antuce, která dává prostor k dlouhým a pomalým výměnám. Stan Wawrinka a Marton Fucsovics svedli ve druhém kole v Indian Wells nebývalou řež, která trvala takřka tři a půl hodiny a nabídla 48 brejkbolů, 10 prohraných podání a postup favorizovaného Švýcara.

Wawrinka porazil svého maďarského soupeře 6:4, 6:7(5), 7:5 až po 206 minutách hry. Cesta za vítězstvím byla dlouhá a trnitá a přinesla přetahovanou, která se moc často nevidí.

V prvním setu měli tenisté dohromady 15 brejkbolů, ve druhém 16 a v rozhodující sadě 17. Celkem se hrálo 280 výměn (respektive jednotlivých bodů) a padlo všehovšudy pouze 6 es (Wawrinka jich dal 5).

V prvním setu se Fucsovics dostal dvakrát do výhody brejku a zejména stav 4:3 pro něho byl hodně nadějný. Nedokázal ale své vedení přetavit v zisk úvodního dějství a prohrál následující tři gemy. A to i přesto, že v deváté hře měl další brejkbol.

Druhý set musel rozhodnout tiebreak. Oba hráči měli opět spoustu šancí na returnu, ale až do deváté hry si drželi podání. Ve zmíněném gemu Wawrinka prohrál servis, když odvrátil jen dva ze tří brejkbolů soupeře. Záhy si oba tenisté své role vyměnili a Švýcar srovnal na 5:5.

Zkrácená hra přinesla vyrovnanou bitvu, kterou rozhodl nakonec až mini-brejk za savu 6:5 ve prospěch Fucsovicse.

Do rozhodujícího setu vstoupil lépe Wawrinka. Přes shodu prorazil Fucsovicsovi podání a následně úspěšně odvrátil tři brejkboly ve druhém gemu a čtyři brejkboly v šesté hře. Za stavu 5:4 se na returnu propracoval dokonce ke třem mečbolům, ale aby bylo drama ještě větší, tak je nedokázal využít.

A záhy Maďar srovnal na 5:5!

Oba hráči už byli hodně unavení a vstoupili do koncovky, v níž Wawrinka prorazil v 11. gemu Fucsovicsův servis a následně se mu podařilo doservírovat. Rozhodně to ale pro něj nebylo snadné. Čelil totiž dalším čtyřem brejkbolům a o své výhře rozhodl až po páté shodě.