Federer: V letadle usínám lehce. Asi bych si vzpomněl na všechna finále

- Marek Bartošík

Po čtyřleté odmlce se Roger Federer znovu radoval z triumfu v Dubaji. Nyní by rád pokračoval v kvalitních výkonech i v Indian Wells, dějišti prvního Masters sezóny a tzv. „pátého grandslamu“. Ještě před startem turnaje se rozpovídal o cestování a prozradil, jak je na tom jeho paměť.

O svůj šestý titul z Indian Wells bude bojovat čerstvý vítěz z Dubaje Roger Federer. Švýcar, který si ve Spojených arabských emirátech připsal na své konto jubilejní 100. trofej ze dvouhry, musel zvládnout velký časový posun o dvanáct hodin.

„Cítíte to. Proto pro mě bylo důležité, abych se do Indian Wells dostal co nejdříve a zvykl si na denní program, tedy na jídlo a spánek,“ uvedl před startem turnaje sedmatřicetiletý Švýcar, který do bojů vstoupí v neděli duelem proti Peteru Gojowczykovi.

Nejen výběr turnajů, ale i plánování přesunů zvládá Federer velmi zodpovědně. „Jakmile opustím místo minulého turnaje, řeším už jen další destinaci. Obvykle jsem unavený, takže v letadle spím. A pokud začnou turbulence, spím dokonce ještě lépe,“ překvapil.

Specifikem Švýcarova týmu je častá účast jeho čtyř dětí. „Cestování s nimi rozhodně není lehké, ale jsme velmi šťastní,“ komentovala aktuální světová čtyřka.

Rovných 100 turnajů Federer vyhrál, z dalších 52 odešel poražen. „Asi bych dokázal vyjmenovat všechna finále, i když ne s výsledky. Finále mi ať už kvůli speciální přípravě, závěrečnému ceremoniálu nebo sestřihům v televizi zůstávají v paměti,“ doplnil.