Propad ruských tenistek. Končí éra, kterou načala Kurnikovová

- Marek Bartošík

V minulém desetiletí vládly ruské hráčky ženskému okruhu. Momentálně je však situace jiná, v elitní dvacítce patrně nebude ani jedna z nich. Pouze minimální naděje pro ruský tenis nyní drží Anastasija Pavljučenkovová.

V březnu 1998 tehdy teprve šestnáctiletá Anna Kurnikovová prorazila do elitní dvacítky žebříčku WTA. Od té doby měl ruský tenis mezi dvěma desítkami nejlepších žen vždy alespoň jednu zástupkyni – ať už se jednalo o Dinaru Safinovou, Světlanu Kuzněcovovou, Marii Šarapovovou, Marii Kirilenkovou, Věru Zvonarevovou či Jelenu Dementěvovou.

V posledním období drží prapor ruského ženského tenisu především Darja Kasatkinová. Loni díky finálové účasti z Indian Wells, čtvrtfinále z French Open a Wimbledonu a konečně titulu z Petrohradu zakončila sezónu na 10. místo žebříčku.

Od té doby však kariéra jednadvacetileté tenistky z Toljatti stagnuje. Letos na WTA turnajích vyhrála jen jeden ze sedmi zápasů. Naposledy ji v pátek v Indian Wells vyprovodila z kurtu Markéta Vondroušová po setech 6:2 a 6:1.

Kasatkinová tak neobhájila významnou porci 650 bodů za loňské finále a v žebříčku se propadne ze současné 14. minimálně na 21. pozici. Přesto patrně zůstane nejlepší Ruskou.

Se zraněními laborující Maria Šarapovová je aktuálně devětadvacátá, navíc bude kvůli operaci ramene několik týdnů mimo hru. Třetí nejvýše postavenou Ruskou je Anastasija Pavljučenkovová na 32. místě.

Pokud zmíněná Pavljučenkovová, která se v lednu důrazněji připomněla čtvrtfinálovou účastí na Australian Open, v Indian Wells nezíská titul, bude dvacítka nejlepších v ženském žebříčku dvouhry po dlouhých jednadvaceti letech bez ruské zástupkyně.

Pro tuto zemi je to jistě nepříjemné zjištění. Vždyť například v říjnu 2004 měla v elitní dvacítce celkem sedm svých tenistek. Totéž platilo na konci sezóny 2008.