Globální šampion. Sto Federerových titulů v číslech a statistikách

- Jan Vojkůvka

Roger Federer má za sebou pokoření magického milníku. V Dubaji pozvedl nad hlavu už stý titul kariéry. Než se v Indian Wells pokusí vybojovat 101. titul ve svém životě, pozastavme se trochu u statistického okénka. Kde Federer vítězil nejvíce? Na jakém povrchu? Koho ve finále nejčastěji porážel?

Federer se stal teprve druhým mužem v historii, který magickou stovku dokázal překonat. Tím prvním byl legendární Američan Jimmy Connors.

Švýcar ke svému milníku potřeboval 19 let na profesionálním okruhu, než se mu podařilo této zdánlivě nepřekonatelné mety dosáhnout. Ten první získal v únoru 2001 v Miláně, ten poslední v březnu 2019 v Dubaji.

Stal se skutečným globálním šampionem. Triumfoval v Evropě, Austrálii, Asii, na blízkém východě, v Severní Americe... Vlastně jen Afrika a Jižní Amerika se zatím nedočkala vítězství Rogera Federera.

Svých 100 titulů vybojoval celkem na 30 turnajích na čtyřech kontinentech. Nejúspěšnějšími podniky jsou domácí Basilej a travnatý turnaj v německém Halle, kde vyhrál devětkrát. Osmkrát slavil ve Wimbledonu a právě v Dubaji.

Federerovy tituly v číslech
30 měst, 548 vyhraných zápasů (při turnajích, které skončily ziskem titulu)
83 302 odehraných výměn, z toho 46 508 získaných bodů
4 378 es
52 152 minut na kurtu

To je úctyhodná bilance. Na Connorse, který mezi lety 1972 až 1989 získal 109 trofejí, mu ještě kousek chybí. Na druhou stranu byl mnohem úspěšnější na největších turnajích světa.

Federer vybojoval celkem 20 grandslamových titulů. Šestkrát vyhrál Turnaj mistrů. Hned 27 titulů získal na turnajích Masters. S 22 tituly odehrál podniky ATP Tour 500. A na ATP Tour 250 vybojoval dalších 25 trofejí.

Hned v 10 finálových zápasech porazil svého největšího rivala Rafaela Nadala. Sedmkrát si musel poradit s americkým servismanem Andy Roddickem. Šestkrát přehrál Srba Novaka Djokoviče, pětkrát Brita Andyho Murrayho a čtyřikrát Chorvata Ivana Ljubičiče.

Nejúspěšnějším rokem ve Federerově kariéře byla sezona 2006. Tehdy Federer vybojoval celkem 12 titulů, včetně Australian Open, Wimbledonu a US Open. Rok navíc zakončil vítězstvím na Turnaji mistrů, který se tehdy nazýval Tennis Masters Cup. V předchozích dvou letech přitom získal shodně po 11 titulech.

Mezi lety 2003 až 2005 dokázal Federer vyhrát 24 finálových zápasů v řadě.

Nejsilnější je Federer, podle očekávání, na trávě a tvrdém povrchu. Vzhledem k tomu, že travnatá sezona netrvá ani dva měsíce a nabízí hráčům prakticky tři turnaje v roce, během nichž ti nejlepší mohou usilovat o tituly, je zisk 18 trofejí z trávy úctyhodným číslem. Na tvrdém povrchu pak Federer získal 69 ze 100 titulů.

Na antuce, na níž vládne dlouhodobě Rafael Nadal, vybojoval Švýcar 11 trofejí a na koberci přidal 2.

Mohlo to přitom být ještě lepší. Federer totiž odehrál celkem 152 finálových duelů, z nichž 25 prohrál až v rozhodujícím setu. Celkem 14x prohrál ve finále s Nadalem, 13x s Djokovičem, s Juanem Martinem Del Potrem pak 4x.

Překonat v počtu titulů Jimmyho Connorse se zdá být více než obtížné. V případě Federera však určitě ne nereálné. Už Masters v Indian Wells napoví, jestli ho začne velmi brzy stíhat.

Zdroj statistik: BBC