Problémy s horkem i soupeřkou. Dehydrovaná Williamsová vydřela souboj proti Kvitové

- Jan Vojkůvka

Velké horko a spíše pouštní podmínky, to je klasická Kalifornie. Že počasí zaskočí domácí hvězdu Venus Williamsovou, to už bylo trochu nečekané. Americká tenistka ale i přes velké problémy nakonec duel s Andreou Petkovicovou zvládla a zahraje si o postup do třetího kola proti Petře Kvitové.

Zkušená Williamsová zdolala německou soupeřku po setech 6:4, 0:6, 6:3. Její cesta za postupem byla protkána hodně nepříjemnými chvilkami a pohled na ni nebyl vůbec hezký.

Američanka procházela v průběhu utkání několika stavy, vypadala dehydrovaně, spekulovalo se o nemoci, v několika pasážích zápasu byla zcela bez energie. Jindy zase hrála skvělý tenis a zdála se nezastavitelná.

Osmatřicetiletá hráčka i přes všechny komplikace, včetně schytaného kanáru ve druhém setu, dokázala dokráčet pro vítězství. Vypořádala se i s tím, že ji Petkovicová ve druhém setu začala přehrávat od základní čáry.

Výrazně jí v cestě za postupem pomohlo také domácí publikum, které vyčerpanou Američanku hnalo za vítězstvím a dodávalo jí potřebný adrenalin, který ji nakopl v rozhodující sadě. V něm si Williamsová vypracovala vedení dokonce 5:1, a i když se jí v osmé hře nepovedlo doservírovat a o jeden brejk přišla, tak hned v dalším gemu na returnu se přes shodu dostala k mečbolu a zápas ukončila.

Williamsová po pořádné dřině vybojovala postup do druhého kola, ve kterém ji čeká Petra Kvitová. Vítězka turnaje v Sydney a finalistka Australian Open bude proti domácí hvězdě plnit roli favoritky, a pokud se Williamsová nedokáže dát fyzicky dohromady, bude to proti české ranařce mít neskutečně obtížné.