Travnatá sezona dozná změn. V roce 2020 bude nový turnaj hostit Švédsko

- Jan Vojkůvka

Švédsko nikdy nepatřilo k zemím, které by hostilo nějaký výraznější počet tenisových turnajů. Přesto je po dlouhé roky dějištěm dvou stabilních podniků na okruhu ATP (Bastad a Stockholm) a už příští rok se dočká třetího do party. Navíc ne ledajakého. Ve Svaneholmu by se měl konat turnaj na travnatém povrchu.

Tráva má v tenisových kruzích skoro až posvátné místo. Hraje se na ní nejslavnější turnaj světa, tenis jako takový na ní zažil svůj rozpuk, a nadále patří k velmi žádaným povrchům z pohledu samotných tenisových příznivců.

Zároveň je ale travnatá sezona neskutečně krátká. V kalendáři dostává zhruba měsíční prostor a stihnou se během ní musí i již zmíněný svátek tenisu ve Wimbledonu (bez ohledu na turnaje nižších kategorií, které se tak striktně kalendáři ATP a WTA neřídí).

Je možná trochu symbolické, že další z travnatých turnajů, které se objeví na nejvyšším okruhu, bude hostit právě Švédsko. Země, která vychovala Björna Borga, pětinásobného vítěze Wimbledonu, dvojnásobného šampiona Stefana Edberga, či Matse Wilandera, který v All England Clubu slavil ve čtyřhře.

Právě Wilander by měl být, podle dostupných informací, turnajovým ředitelem chystaného podniku, jenž bude patřit na mužský okruh ATP.

Pořadatelé mají ale před sebou pořádný kus práce. Mají 15 měsíců na to, aby postavili areál s alespoň šesti kurty, čímž splní základní podmínku ATP.