Honba za světovou jedničkou. Ósakaovou mohou v Americe sesadit i Češky

- Jan Vojkůvka

Boje o ženský post světové jedničky, které tolik okořenily úvodní grandslamový turnaj v Melbourne, se vrací. Březnové turnaje ve Spojených státech mohou opět pořádně zamíchat pořadím v žebříčku WTA a „lovit“ se tentokrát bude Japonka Ósakaová.

Jednadvacetiletá světová jednička prožívá zajímavou sezonu. Po triumfu na Australian Open pronikla do čela žebříčku, ale pak ji začalo trápit zdraví. K tomu byla vyřazena hned ve druhém kole v Dubaji, rozloučila se s trenérem Bajinem a najala kouče nového.

Divoký začátek roku by ráda trochu zklidnila v Americe, kde na ni čekají dva velké turnaje WTA Premier Mandatory v Indian Wells a Miami. Dvoutýdenní podniky nabízí vítězkám dohromady až 2000 bodů do světového žebříčku. A vzhledem k tomu, že mladá Naomi obhajuje z minulé sezony titul z Indian Wells, stává se lovnou zvěří pro smečku vlčic, které číhají na svou šanci.

Ósakaová má sice před oběma americkými turnaji nejlepší výchozí pozici, když je světová jednička a i po odečtení bodů by zůstala na čele žebříčku, ale do honby o post královny ženského tenisu může promluvit hned dalších sedm tenistek. Podívejme se na žebříček, jak by vypadal, kdyby se odečetly body za Indian Wells a Miami už dnes.

1. Naomi Ósakaová (JPN) 5836
2. Petra Kvitová (CZE) 5420
3. Simona Halepová (ROU) 5272
4. Kiki Bertensová (NED) 4810
5. Karolína Plíšková (CZE) 4715
6. Elina Svitolinová (UKR) 4620
7. Angelique Kerberová (GER) 4450
8. Sloane Stephensová (USA) 4212

Matematicky se tak po turnaji v Miami může usadit na čele světového žebříčku i Američanka Sloane Stephensová, které se bude odečítat 1000 bodů za loňský triumf v Miami.

Nicméně, pokud se bude jednat pouze o turnaj v Indian Wells, tam o post jedničky bude bojovat pět hráček. Vedle Ósakaové také Kvitová, Plíšková, Halepová a právě Stephensová. Aktuálně šestá Svitolinová by ani při triumfu na pátém grandslamu, a brzkým výpadkům svých konkurentek, neměla šanci proniknout do čela. Po Miami by však mohla.

Podívejme se na žebříček při odečtení bodů za loňský podnik v Indian Wells.

1. Naomi Ósakaová (JPN) 5871
2. Petra Kvitová (CZE) 5540
3. Simona Halepová (ROU) 5337
4. Sloane Stephensová (USA) 5212
5. Karolína Plíšková (CZE) 4930

Nejméně výhodnou pozici bude mít Karolína Plíšková, která bude mít po odečtu bodů za loňský turnaj v Indian Wells 4930 bodů a Ósakaová by musela vypadnout už ve druhém kole, aby měla Plíšková šanci v případě triumfu poskočit do čela žebříčku.

Pokud by se například opakovalo finále mezi Petrou Kvitovou a Naomi Ósakaovou a tentokrát vyhrála česká tenistka, pronikla by do čela žebříčku právě Kvitová a to o 19 bodů.

Za vítězství se v Indian Wells uděluje 1000 bodů, za finále 650 bodů. Za semifinále 390 bodů, za čtvrtfinále 215 bodů a za osmifinále 120. Stejné body se budou rozdávat i v Miami.

Nejlepším výsledkem Petry Kvitové v Indian Wells je dvakrát čtvrtfinále. Karolína Plíšková byla už dvakrát v semifinále. Ať už to ale dopadne jakkoliv, nakonec oba turnaje ve Spojených státech budou mít pořádný náboj s boji o post světové jedničky, a rozhodně se bude na co dívat.