Otrava jídlem, nadávky divákům a cesta za titulem. Kyrgios v Mexiku ukázal dvě tváře

- Jan Vojkůvka

Nick Kyrgios se v mexickém Acapulcu musel potýkat s mnoha problémy. Před zápasem s Rafaelem Nadalem se přiotrávil z jídla a málem vůbec nenastoupit. Proti Španělovi předvedl několik kontroverzních akcí a znepřátelil si publikum, které mu nemohlo přijít na jméno ani v utkání proti Wawrinkovi. Nakonec ale divoký Australan dokráčel až k zisku turnajové trofeje. Své páté v kariéře.

Třiadvacetiletý tenisový rebel získal titul na okruhu ATP po více než roce. Naposledy triumfoval na začátku ledna 2018 na domácím podniku v Brisbane. A až do března roku 2019 na další turnajový primát marně čekal.

Ani v Acapulcu přitom nemusel triumfovat. Už před osmifinále proti Rafaelu Nadalovi se trápil se žaludečními problémy, když se otrávil z jídla. K zápasu nastoupil, v prvním setu se trápil, ale pak senzačně otočil a prošel do čtvrtfinále.

Právě proti Nadalovi to byl typický Kyrgios. Fantastický tenista, který dokáže zápasy vypouštět, provokuje jak soupeře, tak diváky. Dokonce zahrál podání spodem. Nadal ho po utkání sepsul, že nechová k soupeřům respekt. Ale byl to Kyrgios, kdo slavil.

A kdo si znepřátelil mexické publikum...

To provokoval už proti Nadalovi, a v utkání s Wawrinkou se jejich přízně rovněž nedočkal. Také to komentoval svým svérázným způsobem.

Od začátku duelu s Wawrinkou bojoval tak, až mu z rukou tekla krev. Po pádu si musel nechat zavolat fyzioterapeuta, kterému se svěřil se svými pocity. „Co je, ku**a, s těmi zku**enými lidmi? Ruce mám od krve, co ode mě, k**va, ještě chtějí?“ bylo slyšet v mikrofonech na kurtu.

Byly to dozvuky zápasu s Nadalem, publikum na Kyrgiose bučelo a dávalo mu najevo, co si o něm myslí. Čtvrtfinále ve třech setech vyhrál, stejně jako třísetovou bitvu v semifinále s Johnem Isnerem. Během dalšího vyhecovaného zápasu křičel do obecenstva: „Tak kde jsou fanoušci Nadala teď, co?!“

Ve finále pak třiadvacetiletý rebel přehrál hladce ve dvou setech Alexandera Zvereva. Získal pátý titul v kariéře a výrazně si polepší v žebříčku, kde mu patřilo až 72. místo světa. Konec neskutečně divokého turnaje měl pro něho sladkou tečku.