Drama v Mexiku! Kyrgios utekl z mečbolů a přemohl Nadala, ten prohru snášel těžce

- Filip Lefenda

Turnaj v mexickém Acapulku přinesl v noci překvapení. Na raketě Nicka Kyrgiose skončila světová dvojka Rafael Nadal. Ten přitom vedl v tiebreaku rozhodujícího setu už 6:3, poté ale prohrál pět míčů v řadě a s turnajem se tak rozloučil již v osmifinále. Kyrgios, kterého nyní čeká další grandslamový vítěz Stan Wawrinka, vyhrál dramatický duel po třech hodinách a pěti minutách 3:6, 7:6(2) a 7:6(6).

O výsledku úvodního setu rozhodl jediný brejk z šestého gemu. Kyrgios v něm vedl na podání už 40:15, poté ale získala nasazená jednička čtyři míče v řadě a odskočila do vedení 4:2. Brejk Nadal posléze potvrdil a sadu o několik chvil později i doservíroval.

Druhý set ztracené podání nepřinesl. Nejblíže k němu bylo v deváté hře, kdy Nadal nevyužil na příjmu náskok 40:0. Následně měl ještě Španěl výhodu, australský protivník, jenž měl sám za celé dějství jen jediný brejkbol, ale těžkou situaci přečkal.

A tak musel rozhodnout poprvé tiebreak. V tom získal Kyrgios rozhodující náskok hned z jeho kraje, když ovládl prvních pět výměn. Nadal se následně zmohl jen na kosmetickou úpravu skóre, zkrácenou hru ale bral poměrem 7:2 soupeř.

Podobný průběh měla i třetí sada. I zde se zrodil v její půlce maratonský gem, v němž Nadal nejprve na returnu nevyužil stav 40:0, aby posléze promarnil i dvě výhody. A to jej mělo později mrzet, neboť na program přišel druhý tiebreak.

Do něj vstoupila světová dvojka o poznání lépe než v předešlém případě, když vedla už 6:3 a měla tři možnosti dramatický zápas ukončit, Kyrgios ale tři mečboly odvrátil, přičemž získal i obě následující výměny, aby tak dokonal obrat téměř prohraného utkání.

„Je to opravdu masivní. Letos se mi příliš nedaří, je pro mě proto velice speciální poté podat takový výkon proti turnajové jedničce,“ pochvaloval si kontroverzní Australan, jenž musel skousnout i poněkud chladnější Nadalovo podání ruky. Ten byl totiž viditelně frustrovaný.

„Úroveň tenisu, kterou jsem se dnes prezentoval, byla dobrým testem pro mé tělo. Nechal jsem na kurtu všechno. Vítězství mě může obrovsky nakopnout,“ věří třiadvacetiletý Kyrgios.

Toho nyní čeká souboj s dalším grandslamovým vítězem, když si o semifinále zahraje se Stanem Wawrinkou. „Další šampion, který ví, jak vyhrávat zápasy. Vypadá to, že se opět dostává do formy. Jeho jednoručný bekhend je jeden z nejlepších na okruhu, je to skvělý tenista,“ pronesl Kyrgios na závěr na adresu Švýcara.

Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC, Acapulko (muži, MEX, 1 780 060 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Nick Kyrgios (AUS, 72.) 6:3, 6:7(2), 6:7(6)