Další pochybení Lahyaniho. Sudí připravil Munara o vítězný míč

- Marek Bartošík

Přibližně půl roku po motivační řeči pro Nicka Kyrgiose zkušený tenisový rozhodčí Mohamed Lahyani opět pochybil. Na antukovém podniku v Riu chybně zasáhl do výměny a v kritickém momentu duelu Jaumeho Munara a Camerona Norrieho připravil prvního zmíněného o vítězný míč.

Turnaj kategorie ATP 500 v brazilském Riu je letos specifický tím, že sedm z osmi nasazených hráčů – včetně antukových princů Dominica Thiema, Diega Schwartzmana a Fabia Fogniniho – vypadlo už v prvním kole.

To ale není jediný neobvyklý moment z nejprestižnějšího tenisového turnaje na území Brazílie. V osmifinále tam na sebe narazili Jaume Munar a Cameron Norrie. Smutným hrdinou kontroverzní situace z rozhodujícího tiebreaku byl jednadvacetiletý Munar.

Španělský tenista odehrál za stavu 2:3 ve velmi obtížné pozici dlouhý bekhend Brita tak přesně, že by se patrně jednalo o vítězný úder. A pokud ne, získal by ve výměně výraznou výhodu.

Předchozí úder Norrieho, který dopadl nejspíše na základní čáru, však švédský rozhodčí Mohamed Lahyani zahlásil opožděně jako aut. Do fiftýnu vstoupil přibližně v momentu, kdy se Norrie snažil dostihnout Munarův přesný bekhend do rohu.

Už při ohlášení autu začal Munar protestovat. Patrně tušil, že se výměna, kterou měl téměř vyhranou, bude opakovat. Lahyani zkontrolovat dopad míčku a skutečně nařídil opakování fiftýnu.

Španělský tenista, který loni ovládl challenger v Prostějově, neudržel nervy na uzdě a zahodil raketu. Švédský sudí se ho marně snažil uklidňovat.

O to více překvapil další průběh utkání. Munar se po nešťastném incidentu dokázal soustředit natolik, že získal pět z následujících šesti míčů a nakonec dokráčel za bezmála tři a půl hodiny k výhře 7:6(6), 5:7 a 7:6(4).

Zatímco stále se lepšící Munar, který letos postoupil už počtvrté do čtvrtfinále ATP turnaje, na epizodu nejspíše brzy zapomene, v případě Lahyaniho to tak jisté není. Po jeho motivační řeči k Nicku Kyrgiosovi z loňského US Open se jedná o další prohřešek jinak zkušeného, respektovaného a u fanoušků oblíbeného arbitra.