Další vydřená výhra. Ještě to rozdýchávám, ale jsem bojovnice, smála se Kvitová. Proč se omlouvala?

- Filip Lefenda

Petra Kvitová zvládla v Dubaji další třísetové drama, když po krajance Siniakové porazila i v dobré formě hrající Jennifer Bradyovou. S tou sice odvracela v prostředním dějství hrozbu kanára, nakonec si ale nasazená dvojka dokráčela za 2 hodiny a 12 minut pro postup do čtvrtfinále, v němž se po výsledku 7:5, 1:6 a 6:3 utká se Slovenkou Kužmovou.

Kvitová neproměnila hned v úvodním gemu na příjmu náskok 40:0, o čtyři hry později už se ale z brejku radovala. Jenže ne na dlouho – Bradyová reagovala na returnu stejnou mincí, a tak se začínalo nanovo. Rozhodující okamžik úvodní sady se tak zrodil v jedenáctém gemu. Kvitová ukořistila soupeřčino podání podruhé – tentokrát dokonce čistou hrou – a zakrátko dějství doservírovala.

Start druhého dějství nenasvědčoval, že by se měly karty rapidně obrátit. Kvitová měla hned v prvním gemu na příjmu čtyři brejkboly. Ty ale neproměnila, aby v další hře stačil Bradyové na příjmu jen jeden. O dva gemy později navíc překvapivá přemožitelka Ostapenkové s Garcíaovou svůj lup zopakovala a po chvíli tak vedla už dokonce 5:0.

V šesté hře se Kvitová dostala na servisu do svízelné situace, když byla za stavu 15:40 blízko inkasování kanára. Toho nakonec odvrátila a připsala si tak v rámci dějství alespoň dílčí úspěch, neboť v dalším gemu už se z vítězství 6:1 radovala americká kvalifikantka.

Ta v duelu rozhodně nehrála jako tenistka ze druhé světové stovky, v níž se aktuálně pohybuje. Prokazovala to v předešlých střetnutích a sympatickým tenisem se prezentovala také ve středu. Přesto to na postup nakonec nestačilo.

O osudu třetího setu rozhodla druhá hra, kterou získala Kvitová skrze shodu na příjmu, aby výhodu brejku ve zbylém průběhu již nepustila. Nutno dodat, že Američanka hned v úvodním gemu sama dvě šance na prolomení podání neproměnila. 

Bradyová byla nejblíže navrácení se do hry za stavu 2:4, kdy měla od té doby první (a poslední) brejkbol, světová čtyřka jej ale parádně zlikvidovala milimetrovým esem na téčko.

Kvitová si tak nakonec dokráčela pro vítězství 7:5, 1:6 a 6:3, po kterém si ve Spojených arabských emirátech zahraje už o semifinále. Soupeřkou jí bude Viktoria Kužmová, jež přehrála ve třech setech další Američanku Keninovou. Ve druhém setu přitom čelila Slovenka za stavu 3:5 hned třem mečbolům.

Ale zpět k zápasu Kvitové. „Ještě to stále rozdýchávám, byl to vyrovnaný a těžký zápas. Ve druhém setu jsem ztratila koncentraci, o to více jsem chtěla vstoupit dobře do třetího,“ přiznala turnajová vítězka z roku 2013.

V prvním gemu rozhodujícího setu přitom musela na podání odvracet velké nebezpečí. „Prohrávala jsem 15:40. Pro další vývoj setu to byl hodně důležitý gem. Pokud by získala mé podání, bylo by to složité, ale jsem bojovnice a nakonec jsem to zvládla,“ mohla si oddechnout viditelně unavená Kvitová.

Ta má za sebou už dvě otevírací střetnutí na centrálním kurtu. „Podmínky dnes byly těžké, hodně foukal vítr. Omlouvám se, asi to nebyl úplně hezký tenis, ale snažila jsem se ze sebe vydat to nejlepší,“ usmívala se sympatická Češka, která si z ochozů vysloužila potlesk.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 2 828 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Jennifer Bradyová (USA, 117.) – PETRA KVITOVÁ (4.) 5:7, 6:1, 3:6