Nešťastný comeback Šarapovové. Rusku sráží zranění i nečekané statistiky

- Marek Bartošík

Takhle si Maria Šarapovová svůj comeback mezi elitu nepředstavovala. Výkonnostně je na tom ruská tenistka stále velmi dobře, problémy jí ale dělají opakovaná zranění. Kvůli nim po svém návratu nedokončila nebo vynechala téměř polovinu turnajů.

Kvůli kontroverznímu užití zakázaného meldonia musela Maria Šarapovová po Australian Open 2016 na patnáct měsíců opustit profesionální okruh. V dubnu 2017 se vrátila a nyní je členkou elitní třicítky. Cestu k ještě větším úspěchům jí však zatarasily časté zdravotní problémy.

Posuďte sami. Od svého návratu na okruh měla jednatřicetiletá Ruska podle svých plánů dosud absolvovat pětatřicet turnajů. Hned sedmnáct z nich však nedokončila, případně se z nich musela odhlásit kvůli zranění.

V ročníku 2017 zaznamenala Šarapovová nejprve vydařený antukový turnaj ve Stuttgartu, kde se probojovala až do semifinále. V Madridu padla ve sledovaném duelu s Eugenií Bouchardovou. Pohroma pro ruskou krásku přišla v Římě, kde nedokončila utkání druhého kola. Dalším kompletním turnajem pro ni bylo až US Open, na němž prošla do osmifinále. Závěr sezóny okořenila titulem z čínského Tchien-ťinu.

Loňskou sezónu už chtěla Šarapovová absolvovat celou. Do US Open, kde obhájila účast mezi šestnáctkou nejlepších, musela oželet „pouze“ čtyři z patnácti turnajů. Po newyorském grandslamu však pro ni ročník 2018 kvůli zranění pravého ramene skončil.

Není bez zajímavosti, že vítězka sedmatřiceti WTA turnajů loni hned čtyřikrát prohrála v prvním kole. To se jí často nestává, naposledy nasbírala alespoň tolik neúspěchů v úvodních kolech turnaje v roce 2003 (6)! Tehdy jí bylo teprve patnáct, respektive šestnáct let (narozeniny slaví v dubnu).

Trápení pětinásobné grandslamové šampionky pokračuje i v roce 2019. V Šen-čenu ji ve čtvrtfinále zastavilo bolavé levé stehno. Pak sice uhrála osmifinále Australian Open, ale v Petrohradě se ozvalo znovu pravé rameno. Šarapovová z domácího podniku odstoupila. Už teď je navíc jisté, že se nezúčastní prestižního klání v Indian Wells. A otazník visí i nad její účastí na neméně významném turnaji v Miami.