Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě, říkal po zisku bronzu Štěpánek

- Jakub Slunečko, David Schlegel

Český mix Lucie Hradecká - Radek Štěpánek bravurně zvládl zápas o bronz s indickou dvojicí Sania Mirzaová - Rohan Bopanna a zvítězili 6:1, 7:5. Češi vstoupili do zápasu fantasticky, okamžitě brejkli Bopannu a brzy vedli už 5:0. Tři setboly za tohoto stavu ještě nevyužili a dovolili milosrdně Indům odvrátit kanára, ale pak rychle první set ukončili. I druhý set odstartovali ziskem Bopannova servisu, který jim pomohl několika dvojchybami. Pak sice Štěpánek i Hradecká ztratili servis a Indové otočili na 3:1, ale Češi okamžitě kontrovali a za stavu 5:5 získali servis Mirzaové a Hradecká zápas dopodávala k bronzovému konci.

(Původní zpravodajství z Ria přímo pro Tenisový svět)

Radku, vy jste se ve 37 letech dočkal své první olympijské medaile. Jaký je to pocit?

Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě. Řadím to s Davis Cupem úplně nejvýš, protože emoce, které zažíváte pod naši vlajkou, se lvem na prsou, jsou ty nejkrásnější. Nic hlubšího nejde zažít a já to zažívám teď.

Lucko, vy už máte stříbrnou medaili z Londýna…

Je to úplně stejné jako porpvé. Je to krásný pocit, oba jsme šťastní, skáčeme tady. Až budeme mít placku na krku, tak nám dojde, co jsme vlastně dokázali. Oba dva budeme dojatí, protože znám ten pocit z Londýna a určitě to zase přijde.

Jak jste viděl dnešní zápas, Radku?

Vzali jsme to jako Orient Express. Nastoupili jsme skvěle, brejkli jsme Rohana, byli jsme skvěle připravení po taktické stránce a mělo to pokračovat v druhém setu. Tam se to zkomplikovalo mým prohraným servisem, což byla chyba. Myslím ale, že jsme byli lepším týmem na dvorci a v závěru jsme to dokázali. Musím smeknout před Luckou, protože po těch těžkcýh dnech vždycky přišla neskutečně dobře naladěná a plná sil. Vím, jak je to těžký, a proto před ní smekám.

Lucko, nebyla jste unavená? V posledních dnech jste hrála každý den dva zápasy, často i v noci…

„Dneska jsem spala celou noc, takže jsem to dohnala. Ráno jsem se probudila plná energie. Ráno jsme měli rozehrávku s Radkem a s ním nejde být negativně naladěná. Je to pro mě těžké, ale musela jsem sebrat všechny síly, co mi včera zbyly, jede se dál. Nemůžu míchat emoce mezi disciplínami.

Radku, jak jste na tom se silami byl vy?

Já mám síly ještě na jednu olympiádu! Během týdne jsem se snažil podporovat, koho jsem mohl. Až teď jsem se trochu dostal do práce. Ale musím říct, že fandění je energeticky asi mnohem náročnější. Jsem rád, že jsem se dostal konečně do práce a že náš tenisový klan veze tři medaile.

Lucko, vám asi tolik energie nezbývalo…

My jsme měli úplně jiné problémy. On odpočatý, já unavená.

Radku, cítil jste to podobně? Zbude vám energie na oslavy?

Snažil jsem se energetické letadlo dorovnat. Až to na nás dolehne, tak budeme strašně unavení. Necháme tomu volný průběh, protože slavit se má vždycky spontánně, a to taky uděláme. Byla tam husí kůže a až bude vyjíždět vlajka nahoru, tak přijde slza a rozhodně se tomu nebudu bránit. 

Radku, když se Tomáš Berdych odhlásil z olympijského turnaje, nebylo vůbec jisté, zda se budete moci olympiády zúčastnit…

Před třemi týdny pro mě olympiáda  na patnáct hodin neexistovala, byl jsem vyautovanej. Nakonec jsme ani nevěděli, jestli se tady dostaeneme do mixa, bylo to do poslední minuty. Nakonec odjíždíme s medailí. To je neuvěřitelný příbeh a myslím, že tohle se dá zažít jenom na olympiádě.

Lucko, vy jste měla před turnajem zdravotní problémy. Kvůli bolestem zad jste se odhlásila z turnaje v Praze…

Do poslední chvíle jsem nevěděly, jestli pojedeme s Andreo na debl. Mix je stejná situace, ještě den před zápisem jsme nevěděli, jak to postavit a vypadalo to, že budeme někde hodně daleko za čarou. Šla jsem to zkontrolovat do officu a řekli mi, že jsme in. J

Radku, vy jste věřil?

Snažil jsem se šířit pozitivno a Lucce pomáhat. Smekám před ní, jak se z toho dokázala oklepat. Všechny zápasy hrála fantasticky a kdo neskáče není Čech!