Češky musely skousnout porážku: Tak dobře jsme Rumunky hrát ještě neviděly

- Petr Sumbal

Sen se rozpadl, Češky přes Rumunky do semifinále Fed Cupu nepostoupily a loňský triumf tak neobhájí. Dramatické klání prvního kola rozhodla až závěrečná čtyřhra, ve které Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou po bezmála tříhodinové řeži prohrály s dvojicí Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová 7:6(2), 4:6, 4:6.

Po sobotním „zahřívacím kole“, které přineslo smír 1:1, nabídla neděle pořádné drama. Vše začalo už bitvou Karolíny Plíškové s Simonou Halepovou, kterou nakonec ve třech setech vyhrála rumunská jednička.

Proti Mihaele Buzarnescuové se pak rozhodl kapitán Petr Pála nasadit Kateřinu Sinakovou, což se ukázalo býti jako výborný tah. Siniaková totiž i přes nervózní úvod svou soupeřku smetla kurtu za necelou hodinu a půl po setech 6:4, 6:2.

Začátek zápasu ovšem pořádně polechtal nervové soustavy českých fanoušků, Siniaková totiž rychle prohrávala 0:3. „V tu chvíli jsem si říkala, že hlavně nechci dostat dalšího kanára od Rumunky,“ vyprávěla Siniaková, co ji nastartovalo k obratu. „Hecla jsem se, hodně mi pomohlo, že jsem si hned uhrála servis a brejkla jsem ji zpátky. To mně dodalo sílu, najednou šla moje hra nahoru. Tak obrovský obrat jsem ani nečekala,“ přiznala.

Bylo vyrovnáno na 2:2, o vítězi musela rozhodnout čtyřhra.

Na tu si Češky mohly věřit, disponovaly nejlepším párem světa Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Jenže Rumunky se zase vytasily s pořádně nepříjemným duem Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová, čerstvými vítězkami titulu v Thajsku a rovněž velice sehranými hráčkami.

Od začátku až do konce se na zeleném kurtu Ostravar Arény odehrával litý deblový boj. V první sadě Rumunky na oba české brejky zareagovaly rychlým re-brejkem, šlo se tedy do zkrácené hry. Ta vyšla lépe Češkám, ovládly ji jistě 7:2. Aréna bouřila, semifinále se zdálo být tak blízko.

Jenže další dva sety už debutantce ve Fed Cupu Krejčíkové a vyšťavené Siniakové nevyšly. V celém jejich průběhu ani jednou nevedly a před Rumunkami se nakonec musely sklonit.

„Bylo to náročné, bojovaly jsme až do konce. Na konci jsem udělala dost chyb, ale byla jsem unavená, bojovala jsem jak nejlépe jsem mohla,“ soukala ze sebe po vyčerpávající šichtě Siniaková. Bylo až hmatatelné, jak moc ji porážka štve. „Byl to opravdu dlouhý den,“ dodala ještě.

Pro Barboru Krejčíkovou, která předchozí vítězné finále celé profandila na lavičce, se jednalo o pořádně ostrý debut ve Fed Cupu a jen těžko po něm hledala slova. „Obě Rumunky hrály velice dobře. Nikdy jsem je tak dobře hrát neviděla,“ pochválila sportovně soupeřky.

„Doufala jsem, že vyhrajeme a budu mít z toho větší radost, ale na první zápas před vyprodanou arénou to hodnotím velice pozitivně,“ bilancovala Krejčíková svůj první fedcupový zážitek, jehož výsledek si představovala jinak.

Zatímco Rumunsko se může těšit na semifinále proti Francii, Češky čeká poprvé od roku 2008 baráž.