Fed Cup: Souboj s Rumunskem započnou Plíšková s Buzarnescuovou

- Filip Lefenda

Duel úvodního kola Světové skupiny Fed Cupu rozehraje v sobotu v Ostravě Karolína Plíšková, která vyzve Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou. Poté bude následovat souboj Kateřiny Siniakové se Simonou Halepovou. Rozhodl o tom páteční los, jenž se uskutečnil na ostravské Nové radnici.

Ačkoliv sázkové kanceláře dávají podstatně větší šance českým obhájkyním trofeje, Karolína Plíšková zůstává při svých prognózách při zemi. „Nemyslím si, že budeme favoritky. Halepová je nesmírně dobrá hráčka, bude to velice těžké,“ ví semifinalistka nedávného Australian Open. „Ale také my máme výborné hráčky,“ dodala vzápětí.

Tenistku, které ještě před několika dny patřilo v žebříčku první místo, vyzve jako první Kateřina Siniaková. „Proti Halepové je to vždycky hodně těžké, ale budu se snažit soustředit hlavně na sebe a na svůj tenis,“ má jasno dvaadvacetiletá Češka, jež má s rumunskou majitelkou jednoho singlového grandslamového vavřínu vyrovnanou zápasovou bilanci 1:1.

Spoléhat chtějí svěřenkyně kapitána Pály tradičně na bouřlivé domácí prostředí. „Je vždycky lepší, když hrajete doma. Máte podporu celé haly. Když prohráváte, publikum vám dokáže hodně pomoci,“ hovořila na tiskové konferenci po losu Karolína Plíšková, která se vyjádřila také k povrchu.

„Doufám, že bude naší výhodou. Není nejrychlejší, ale ani nejpomalejší. Snad nám bude vyhovovat. Vím, že Rumunky s ním nejsou příliš spokojeny, ale to jsme nebyly ani my v Kluži,“ usmívala se světová pětka, která načala sezónu turnajovým titulem v australském Brisbane.

Slovo si vzal pochopitelně také kapitán Petr Pála. „Los jsem příliš neřešil. Je celkem jedno, kdo začíná. Musíme jít zápas od zápasu. Kateřina to má se Simonou vyrovnané, oba to byly hodně těsné duely. Každý je porazitelný, všechna utkání jsou otevřená. Nic není jasné,“ ví třiačtyřicetiletý kapitán, že v Ostravě bude o víkendu zaděláno na pořádné drama.

Program obou hracích dnů odstartuje v Ostravar Areně krátce po třinácté hodině. Nominace pro nedělní utkání se ještě mohou změnit. Na vítězný tým čeká v dubnu semifinále proti lepšímu z dvojice Belgie – Francie, poražený půjde do baráže o udržení.

Česko – Rumunsko (9. a 10. února, Ostravar Arena, Ostrava)

Sobota
13:00 KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Mihaela Buzarnescuová
14:30 KATEŘINA SINIAKOVÁ – Simona Halepová

Neděle
13:00 KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Simona Halepová
14:30 KATEŘINA SINIAKOVÁ – Mihaela Buzarnescuová
16:00 BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ – Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová