OH Rio 2016: Finálový den. Hradecká se Štěpánkem urvali bronz z mixu!

- David Soumar. foto: Pavel Lebeda

Olympijský turnaj vrcholí. Na programu bude dlouho očekávané finále mužské dvouhry, ale i medailové boje v ženské čtyřhře a mixu. Kromě souboje Murrayho s Del Potrem budou české fanoušky nejvíce zajímalo utkání o bronz ve smíšené čtyřhře, v níž Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou vybojovali další olympijskou medaili do české sbírky.

Třetí bronzovou olympijskou medaili z letošních her v Riu připisuje česká tenisová škola po úspěšném představení ve smíšené čtyřhře, v níž Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou nenastupovali proti indickému páru Bopanna, Mirzaová v rolích favoritů, ale spíše mírných outsiderů. Zápasy se však hrají od nuly a i maličkosti dělají výsledek. Jednou z maličkostí byl určitý nesoulad v indickém páru, a když se k tomu přidá skvělý výkon české dvojice, na skvělý výsledek bylo zaděláno.

A to už od prvního setu, který Štěpánek s Hradeckou ovládli zcela jasně 6:1. Ve druhém dějství se sice Indové vzepjali k odporu a po ztraceném podání z prvního gemu dokázali dvěma brejky otočit na 3:1. Jenže slabším článkem byl v dnešním utkání Bopanna, který si v pátém gemu znovu prohrál servis a české duo stáhlo ztrátu. Po odvrácení brejkbolu v osmé hře navíc Štěpánek s Hradeckou soupeře už k ničemu nepustili a po brejku v 11. hře zvítězili nakonec 7:5 a slaví bronzové olympijské medaile.

Pomyslným vrcholem pro tenisové fandy z celého světa je následně souboj o mužský olympijský triumf. Finále nabídne zajímavou bitvu, která proti sobě svede Juana Martína Del Potra z Argentiny a Brita Andyho Murrayho. Argentinský tenista v Riu zatím píše parádní příběh, o kterém jsme se zmínili zde. Proti němu však nestojí nikdo jiný než obhájce zlata z LOH v Londýně. Kdo se nakonec bude radovat? 

Zlato v ženské čtyřhře vybojovaly Rusky Makarovová, Vesninová, které dvakrát 6:4 porazily švýcarský pár Bacsinszká, Hingisová.

Muži

Finále dvouhry

Andy Murray (GBR) – Juan Martín Del Potro (ARG)  7:5, 4:6, 6:2, 7:5

O 3. místo

Rafael Nadal (ESP) - Kei Nišikori (JPN)  2:6, 7:6 (1), 3:6 

Ženy

Finále čtyřhry

Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová (RUS) – Timea Bacsinszká, Martina Hingisová (SUI) 6:4, 6:4

Mix

Finále

Matteková-Sandsová, Sock (USA) –  V. Williamsová, Ram (USA)  6:7 (3), 6:1, 10:7

O třetí místo

Mirzová, Bopanna (IND) – HRADECKÁ, ŠTĚPÁNEK 1:6, 5:7