Halepová je fajn, jsme kamarádky. Ani jeden bod nebude jasný, ví Plíšková

- Marek Bartošík

V pražském finále loňského Fed Cupu chyběla, na těžký zápas s Rumunskem je ale zpět. Karolína Plíšková bude při absenci Petry Kvitové českou jedničkou. Sezónu zahájila čerstvá semifinalistka Australian Open skvěle. „Těším se. Jsem ráda, že hrajeme doma,“ říká.

O kvalitách rumunských soupeřek Karolína Plíšková nepochybuje. „Naposledy jsme vyhrály po boji. Teď mají ještě silnější tým, hlavně co se týče čtyřhry. Ani jeden bod nebude jasný,“ uvědomuje si aktuální světová pětka.

Dosud není jasné, koho rumunský kapitán Florin Segarceanu nominuje proti Plíškové do sobotní dvouhry. V úvahu přichází 29. hráčka světa Mihaela Buzarnescuová nebo Monica Niculescuová, jež hraje atypickým stylem.

„Nemám v plánu se nikomu vyhýbat. Kdo nastoupí, proti tomu budu hrát. Je mi to celkem jedno, i když Niculescuová má hodně nepříjemný styl. Na Fed Cupu jsem ji porazila,“ připomíná Plíšková tři roky starý souboj, v němž zvítězila 6:4, 4:6 a 6:3.

Rumunky povede světová trojka Simona Halepová. Ta není pro Plíškovou pouze soupeřkou, ale i kamarádkou. „Dost často spolu trénujeme. Myslím, že je fajn. Na to, jak dobrá je, stojí nohama na zemi. Vycházím s ní dobře. Je tam zdravá rivalita. V šatně se normálně bavíme,“ přibližuje šestadvacetiletá Češka vztah s hvězdnou Halepovou.

Jejich celková vzájemná bilance vyznívá v poměru 6:2 pro Rumunku. Plíšková však vyhrála poslední vzájemný zápas loni na antuce v Madridu i jediné střetnutí ve Fed Cupu před třemi lety v Kluži. „V Rumunsku jsme vyhrály po boji. Všechny zápasy byly těžké, pomalý povrch hrál domácím do karet. Když jsme to zvládly tam, můžeme to zvládnout i tady,“ věří Plíšková.

Halepové se letos výsledkově příliš nedaří. V Sydney ji na začátku turnaje zastavila Bartyová, na Australian Open v osmifinále nestačila na Serenu Williamsovou. Neobhájila tak loňské finále. „Nevím, jestli je v optimální formě. Určitě není v té nejlepší. Budu se toho snažit využít,“ vzkazuje Plíšková.

Sama čeká tenistka si na úvod své sezóny nemůže stěžovat. V Brisbane získala titul, v Melbourne došla až do semifinále. „Cítím se dobře. Forma trvá. Povedený začátek roku přináší klid a dodává sebevědomí.“

V Ostravě se také řeší otázka povrchu. Čeští pořadatelé opět využívají zelený tenisový podklad, vítězka loňského French Open Halepová si na tuto barvu stěžovala. „Myslím, že takovou barvu měl kurt vždycky. Takhle to je, ony si zvyknou,“ komentuje Plíšková.


Galerie