Osmnáctiletá šampionka pod palbou kritiky. Tenisté ji obviňují ze zakázaného taktizování

- Jan Vojkůvka

Senzační obrat Dajany Jastremské ve finále v thajském Hua Hinu není pouze obdivován. Stal se také terčem ostré kritiky. Podle mnohých si mladičká Ukrajinka dopomohla k vítězství taktickým vybráním přestávky na ošetření, čímž zcela rozhodila svou soupeřku Alju Tomljanovicovou.

Aby se situace dostala do správného kontextu, Jastremská prohrávala v rozhodujícím setu finále 2:5. Tomljanovicová měla jít na servis. Jenže v tu chvíli si Ukrajinka vzala medical time-out, tedy přestávku na ošetření. Důvod? Nejspíše problémy s kolenem.

Umpirová rozhodčí Jenny Zhang jí pauzu povolila, což se ale Tomljanovicové vůbec nelíbilo.

Když se optala, z jakého důvodu si zavolala fyzioterapeutku, rozhodčí netušila. „Neřekla mi to,“ odvětila.

„Každý rozhodčí se musí hráče zeptat. Mě se vždycky ptají,“ zlobila se Tomljanovicová.

Rozhodčí skutečně opomněla zjistit, co se přesně děje. Přesto pauzu povolila. „Nemohla jsem jí to odepřít,“ bránila se.

Byl to odpad
Že Jastremská spíš taktizuje, než by jí skutečně něco bylo, potvrdil i další průběh zápasu. Zpět ale k inkriminované situaci. Fyzioterapeutka se věnovala levému koleni ukrajinské tenistky, zatímco Australanka se šla správně rozehrát. Jenže zabránit tomu, aby trochu vytuhla, nemohla.

Když se po šesti minutách Jastremská vrátila na kurt, Tomljanovicová poprvé nedoservírovala. Osmnáctiletá Ukrajinka si následně udržela servis a Tomljanovicová stále mohla být realtivně v klidu. Měla totiž výhodu ještě jednoho brejku.

Jenže k Jastremské opět přišla fyzioterapeutka, aby se věnovala v krátké přestávce jejímu koleni. A v tu chvíli se Tomljanovicové dostal tento fakt definitivně do hlavy. Její psychika byla nalomena už tím, že nedokázala doservírovat zápas, a fakt, že to nedokáže proti „zraněné“ soupeřce byl další pomyslný direkt.

„To ošetřování bylo odpad,“ naštvaně napsal přítel Tomljanovicové, australský tenista Nick Kyrgios, na svůj Twitter. Bývalá elitní tenistka a současná trenérka Karolíny Plíškové, Rennae Stubbsová, pod jeho příspěvek zmínila karmu a turnaj přirovnala k lize podřadné hodnoty.

Zakázané taktizování
Brát si přestávky na ošetření kvůli rozhození soupeře, to se v tenise stává. Nemělo by, ale rozhodčí jsou v těžké pozici, aby zjistili, zda „postižený“ hráč své zranění jen simuluje, nebo mu něco je.

Pravdou však je, že Jastremskou její koleno během utkání vůbec nezajímalo. Ani před, ani po ošetření. Pozornému divákovi neuniklo, že se ho ani jednou nedotkla, nebyla jím limitována při pohybu. Zkrátka nic.

A když Tomljanovicová ani napodruhé nedoservírovala zápas a Jastremská otočila na 6:5, přišla fyzioterapeutka za Ukrajinkou potřetí, aby využila krátké pauzy mezi výměnou stran.

„Díval jsem se na turnaj WTA v Thajsku,“ napsal na Twitter 36. hráč světa John Millman, jenž také nemohl uvěřit vlastním očím. „Už jsem několikrát musel využít přestávku na ošetření, ale úplně bych to zakázal. Je to až moc zneužívané,“ zlobil se.

Když Jastremská nakonec v tiebreaku ukořistila titul, dočkala se velkého vítězství po skvělém obratu. Jenže nad oním obratem bude asi ještě dlouho viset hořká pachuť ze zakázaného taktizování s timeouty.