Šarapovovou trápí chronické problémy, tvrdí šéf ruské federace. Tenistka obtíže přiznává

- Jan Vojkůvka

Poprvé v kariéře se ruská hvězda Maria Šarapovová vydala na domácí turnaj v Petrohradu. Měla být ozdobou místního podniku WTA. Jenže stihla odehrát jen jeden zápas a kvůli ramenu se před osmifinále se svou krajankou Darjou Kasatkinovou odhlásila. Problémy se ale podle šéfa ruské tenisové federace budou opakovat.

„Rameno Marii je už staré, řekl bych, že náchylné k chronickým problémům,“ podotkl Šamil Tarpiščev. „Je nepředpovídatelné, jak se bude celá věc vyvíjet. Myslím, že by měla hrát hlavně turnaje, kde se dá uhrát spousta bodů, aby získala lepší žebříček.“

Šarapovová je aktuálně na 29. místě světa. Od svého návratu na tenisové kurty po dopingové suspendaci dokázala vystoupat v minulé sezoně na 21. místo. To bylo ale její maximum.

„S jejím typem zranění musí být opatrná zejména při servisu, což je základ její hry,“ pokračoval Tarpiščev, který věří, že dny bývalé světové jedničky nejsou ještě u konce. „Být na jejím místě, zaměřím se hlavně na grandslamy, protože nemůže své rameno tolik zatěžovat. Měla by se snažit na nich uhrát co nejvíce bodů a ve zbytku roku se víc šetřit. Navíc má obrovskou ambici, proč dál hrát. Chce olympijské zlato,“ upozornil.

Problémy s ramenem by skutečně mohly zapříčinit předčasný konec kariéry Marie Šarapovové, která kromě postu světové jedničky dokázala zkompletovat i kariérní grandslam a vyhrála Fed Cup. Na olympijských hrách v Londýně však získala stříbro a titul šampionky pod pěti kruhy jí chybí.

Jednatřicetiletá Šarapovová po svém odhlášení z Petrohradu rovněž přiznala, že s ramenem má dlouhodobé problémy.

„Naneštěstí mě trápí už několik měsíců,“ podotkla Ruska. „V prosinci to vypadalo, že je to lepší, a dokonce jsem odehrála velmi dobře turnaje v Austrálii. Myslela jsem, že bych mohla hrát i další turnaj v Petrohradu a až potom bych se věnovala svému bolavému rameni, ale po prvním kole jsem při tréninku zjistila, že bych nedokázala odvést stoprocentní výkon,“ uvedla důvod, proč se před osmifinále odhlásila.

Nakolik vážně jsou zdravotní trable Šarapovové ukáží nadcházející týdny, kdy ji čekají velké turnaje například v Indian Wells a Miami a poté plynulý přechod na antuku.