Senzační obrat! Osmnáctiletá Jastremská prohrávala 2:5, přesto slaví titul

- Jan Vojkůvka

Zápas měla takřka prohraný, ztratila tři servisy v řadě a prohrávala v rozhodujícím setu finále v Hua Hinu 2:5. Přesto Dajana Jastremská v sobě našla dostatek sil k tomu, aby souboj s Australankou Aljou Tomljanovicovou otočila a vybojovala svůj druhý titul na okruhu WTA.

Vítězství 6:2, 2:6, 7:6(3) se nerodilo snadno. Jastremská bojovala s Tomljanovicovou téměř dvě a půl hodiny a byla na pokraji porážky. Přesto ale 47. hráčka světa předvedla comeback, jaký se zas tak často nevidí.

Přitom do zápasu vstoupila výtečně a potvrzovala svou fantastickou formu, se kterou do Thajska přijela. Tomljanovicovou na začátku zápasu přehrávala ve všech směrech a rychle se ujala vedení 5:0. Pak sice jedno podání neudržela, ale první set ukořistila i tak hladce, v osmém gemu na returnu.

Druhá sada přinesla herní krizi ukrajinské tenistky. Ta se sice dokázala po ztrátě podání vrátit do hry ve čtvrtém gemu, kdy srovnala na 2:2. Pak ale v dalších čtyřech gemech uhrála pouhopouhé tři fiftýny a pustila Australanku do rozhodujícího dějství.

V něm měla fantastický začátek, vedla 2:0 a mohla zápas doservírovat. Jenže se začaly dít neskutečné divy. Osmnáctiletá Jastremská prohrála pět gemů v řadě (sama na returnu nevyužila hned čtyři brejkboly), přičemž si třikrát prohrála servis. Tomljanovicová mohla rázem dopodávat.

To se jí ale nepodařilo. Jastremská v osmé hře přes shodu vybojovala jeden rebrejk, hladce podržela servis a v desátém gemu znovu obrala soupeřku o podání, díky čemuž srovnala na 5:5. Rozhodující set nakonec dospěl do tiebreaku a v něm Jastremská od stavu 2:3 uhrála pět míčků v řadě, čímž celé finále zakončila.

Obrovskou únavu po zápase střídala velká radost. Ve svých osmnácti letech si Jastremská připsala na konto druhý titul na okruhu WTA. Po senzačním obratu. Díky tomu vystoupá žebříčkem na své kariérní maximum, které bude 34. místo světa.