Davis Cup: Češi si v Madridu nezahrají. Junior Lehečka se rval, s Haasem však padl

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým se na finálový turnaj v Madridu nepodívá. Po porážce ve čtyřhře a za stavu 1:2 na zápasy se srdnatě bil o vyrovnání teprve sedmnáctiletý Jiří Lehečka, nad jeho síly však byl favorizovaný Robin Haase. S 54. hráčem světa prohrál český junior po dvou hodinách 4:6, 6:2, 3:6. Pro český tým letošní Davis Cup skončil v kvalifikaci, v níž s Nizozemskem prohrál 1:3 na zápasy.

Sedmnáctiletý Lehečka byl nominován krátce po skončení deblového utkání, v němž se ze svých sil pořádně vydal zraněný Jiří Veselý, jehož od pátku trápil vykloubený prst na noze. Na českého mladíka ale nečekala vůbec snadná úloha, jeho soupeřem totiž měl být 54. hráč světa Robin Haase.

I přes výtečný výkon českého mladíka se nakonec tolik vytoužené srovnání na 2:2 vybojovat nepodařilo a Češi se do Madridu neprobojovali. Haase svého juniorského soka udolal 6:4, 2:6, 6:3.

Lehečkovi vstup do utkání nevyšel vůbec podle představ a v prvních třech gemech na podání vždy čelil brejkbolům. Ve třetí hře prvního setu navíc své podání ztratil a s nepříznivě se vyvíjejícím skóre už nedokázal nic udělat. Přesto předváděl solidní a především nebojácný výkon, který dává naději do dalšího průběhu zápasu proti už hodně unavenému favoritovi.

Druhý set už byl v podání juniorského hráče perfektně odehraný a Lehečka, mohutně povzbuzován Ostravar Arénou, si dokráčel pro rozhodující dějství. Velmi rychle se totiž ujal vedení 3:0, soupeři v průběhu prostřední sady nenabídl ani jeden brejkbol a navíc na returnu v osmé hře podtrhl svůj úspěch dalším brejkem. Po něm vyhrál druhý set 6:2.

I ve třetím setu měl Lehečka své šance. Ve druhé hře si vypracoval dokonce tři brejkboly, ale využít je nedokázal a pomalu se začala rozplývat naděje na úspěch. Haase se totiž na servisu od té chvíle výrazně zlepšil, skoro jako by chytil druhý dech. Lehečka sice ještě v pátém gemu odvrátil při svém podání tři brejkboly soupeře, ale od stavu 3:2 se projevily i zkušenosti nizozemského tenisty, který vyhrál čtyři gemy v řadě a ukončil tím české naděje.

Rosol s Veselým nevyužili mečboly 
Pomyslný chléb se začal lámat už v prvním sobotním utkání, kterým byla čtyřhra. Dvojice Lukáš Rosol a Jiří Veselý nedokázali dotáhnout obrat do zdárného konce, v tiebreaku třetí sady nevyužili mečboly a prohráli s Nizozemci Robinem Haasem a Jeanem-Julienem Rojerem 6:7(5), 6:3, 6:7(7).

Úvodní sada důležité čtyřhry nepřinesla žádný brejk, ačkoliv oba páry hned zkraje zápasu měly své šance. Napřed se ke třem brejkbolům dostala česká dvojice v prvním maratonském gemu, který ale nakonec Nizozemci urvali po osmi shodách. Hned vzápětí si sami vypracovali na returnu stav 40:0 a měli tři brejkboly. Veselý s Rosolem však pěti fiftýny v řadě nepříznivý vývoj druhé hry otočili.

Ve zbytku prvního setu si oba páry držely sebejistě servis a rozhodnout musel tiebreak. V něm si naopak obě dvojice podání držely jen velmi zřídka. V klíčový okamžik se Haase s Rojerem dostali k minibrejku a vedení 6:4. V pořadí druhý setbol nakonec i proměnili a získali první set.

Se začátkem druhého setu se opět rozběhl kolotoč udržených podání. A to až do osmé hry, v níž Rosol s Veselým poprvé v utkání prorazili podání svých soupeřů. Své výhody dokázali navíc okamžitě využít a a po využití hned prvního setbolu srovnali stav utkání na 1:1.

V rozhodujícím setu byli Nizozemci hned několikrát blízko vítězství. Když Haase s Rojerem prorazili české dvojici v osmé hře servis, mohlu duel doservírovat, což se jim ale nepodařilo. Následně ve dvanácté hře měli na returnu dva mečboly, ale i tentokrát se dokázali Rosol s Veselým proti dobře hrajícím soupeřům ubránit a odvrátit porážku. Rozhodnout tak musel tiebreak, ve kterém Češi rychle prohrávali 0:3, ale čtyřmi míčky v řadě i tuto komplikaci vyřešili.

Nastaly však nervydrásající okamžiky, během kterých se český pár dostal hned ke třem mečbolům. Ani jeden se jim však nepodařilo proměnit, což se nakonec Rosolovi s Veselým vymstilo. Nizozemská dvojice totiž po odvrácení třetího mečbolu za stavu 6:7, kdy navíc Češi podávali, dokázali nepříznivý vývoj zkrácené hry otočit a urvat důležité vítězství 9:7.

Česká republika – Nizozemsko 1:3
ROSOL, VESELÝ – Haase, Rojer (NED) 6:7(5), 6:3, 6:7(7)
JIŘÍ LEHEČKA – Robin Haase (NED, 54.) 4:6, 6:2, 3:6
LUKÁŠ ROSOL (130.) – Tallon Griekspoor (NED, 196.) zrušeno
Páteční výsledky
JIŘÍ VESELÝ (91.) – Tallon Griekspoor (211.) 5:7, 6:4, 6:4
LUKÁŠ ROSOL (130.) – Robin Haase (54.) 2:6, 4:6