S tím jsem se nesetkal, nechápal Navrátil zranění Veselého. Půjde o Jágrův šťastný malíček?

- Tomáš Macák

Nikdo snad ani netušil, že se zranění tohoto typu může při tenisu stát. Ale páteční utkání Jiřího Veselého v Davis Cupu přesvědčilo o opaku. Českému reprezentantovi „vylétl“ ukazováček na noze, čímž si zkomplikoval cestu za vítězstvím v onom duelu. Ale hlavně vykloubený prst pořádně zašmodrchal situaci party kapitána Navrátila pro sobotní program. Určitou naději pro zbývající zápasy s Nizozemskem zařídil pohotový zákrok fyzioterapeuta.

Velmi rázná odpověď vylétla z úst Jiřího Veselého na otázku, zda se mu už někdy stalo něco podobného.

„Ne.“

Identickou zkušenost, či spíše nezkušenost, má asi naprostá většina tenistů.

Stát se stejné zranění na ruce, hlavním nástroji tenistů a tenistek v jejich zaměstnání, nešlo by se ničemu divit. V takovém případě se v kontextu páteční bizarnosti nabízí označení běžný úraz. Ovšem vykloubit si ukazováček pravé nohy, když je chodidlo pevně zafixované v obuvi a prostor pro pohyb prstů je naprosto minimální?

„Nevím, jak je to možné, v tenise jsem se s tím nesetkal. Bolestivě si vykloubit ukazováček na noze…,“ kroutil hlavou kapitán Jaroslav Navrátil. Incident Veselého byl vskutku kurózní záležitostí.

Následky mohly být mnohem horší nebýt včasné pomoci. „Naštěstí náš fyzioterapeut zareagoval a vrátil mu ho rychle. Nicméně na prstu je malý hematom,“ doplnil Navrátil.

Navzdory ošetření se ukazováček do zbytku střetnutí s Tallonem Griekspoorem proměnil v nevyzpytatelnou záležitost. „To, že se to podruhé stalo až při předposledním výměně, je trochu zázrak a štěstí,“ oddechl si Veselý.  

Aby toho nebylo málo, tak si aktuálně 97. hráč žebříčku ATP natáhl ještě v dříve během zápasu hamstring.

„Makal. Davis Cup je specifický, jde o nervy. Nervová soustava je propojená se svalovou, která je stažená. Chtěl vyhrát, chtěl nám pomoct, a proto možná i nějak špatně došlápl,“ vysvětloval daviscupový parťák Veselého Lukáš Rosol. „Občas to může s načasováním vyjít takto špatně. Mohlo se to stát komukoliv jinému. Asi byl Jirka takovém rozpoložení, že se to blbě sešlo jemu.“

Adam Pavlásek do sobotních zápasů vinou zraněného kotníku nezasáhne, nad Veselým visí velký otazník. Jeden mač druhý jmenovaný tenista možná zvládne, ale to bude zřejmě maximum. Pokud chtějí Češi vybojovat finále v Madridu, bude se pravděpodobně muset vytáhnout jeden z benjamínků v týmu – Macháč, či Lehečka.

Ale s trochou nadhledu se dá vrátit v čase do Vídně, konkrétně do roku 2005. Tehdy se během celého hokejového šampionátu řešil Jágrův zlomený malíček na levé ruce. Onehdy rovněž netradiční zranění přineslo štěstí, tak třeba se tomu tak stane i teď v tenisovém prostředí.

Proti Nizozemsku totiž v sobotu půjde za daných okolností o mimořádně těžký úkol. Nikoliv však nereálný.


Galerie