Vynechá Fed Cup kvůli zranění? Naštvaná federace oznámila pravý důvod absence Svitolinové

- Jan Vojkůvka

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová vynechá kvůli zranění příští týden utkání Fed Cupu v Polsku. Pořádně tím ale popudila domácí tenisovou federaci, která za její absencí vidí trochu jiné důvody, než jen „zranění“.

Svitolinová podle informací trpí zraněním krku a ramene od čtvrtfinálového souboje Australian Open proti Naomi Ósakaové. Kvůli tomu se rozhodla vynechat utkání euroafrické zóny v Polsku, kde na Ukrajinu čeká ve skupině Estonsko, Bulharsko a Švédsko.

Podle ukrajinské federace je ovšem důvod zcela jiný.

Agent Svitolinové si údajně vyžádal za účast Svitolinové na Fed Cupu přemrštěné finanční podmínky. Podle federace navíc ze stejného důvodu, tedy kvůli penězům, vynechá Fed Cupu i Dajana Jastremská, jež má, mimochodem, stejného zástupce jako Svitolinová.

„Hrát zápasy za národní tým by mělo být otázkou vlastenectví, respektu a měla by to být sportovní pocta,“ vydala ukrajinská federace prohlášení.

Netrvalo dlouho a přes svůj Facebook se ozvala i Svitolinová, jež sice přiznala vyjednávání s federací, ale odmítla nařčení z neúčasti kvůli finančním důvodům.

„Četla jsem prohlášení o tom, že nebudu hrát v Polsku kvůli penězům. Je pravdou, že můj agent vyjednával podmínky se zástupci týmu, což je standard na celém světě,“ napsala Svitolinová. „Peníze ale nejsou a neměly by být klíčový ve věci reprezentace národního týmu. Poslední tři utkání v Melbourne byly velmi obtížné a bylo mi oznámeno, že potřebuji ještě minimálně týden odpočinku, abych neriskovala vážnější zranění.“