Jsme rádi, že začne Jirka, pochvaloval si po losu Navrátil. Veselý si na soupeře věří

- Petr Sumbal

Los kvalifikačního utkání Davis Cupu mezi Českem a Nizozemskem byl pro tým Jaroslava Navrátila příznivý. Češi si přáli, aby v pátek začínal Jiří Veselý, což se jim vyplnilo, česká jednička vyzve na úvod Tallona Griekspoora. Po něm se na kurt dostanou Lukáš Rosol a nizozemská jednička Robin Haase. „Jsem rád, že bude začínat Jirka, protože s ním počítáme i pro sobotní čtyřhru,“ vyjádřil se k losu spokojeně nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Už první hrací den uvidí fanoušci český tým v Ostravar Aréně v jeho nejsilnějším složení, do akce půjdou jednička a dvojka Jiří Veselý s Lukášem Rosolem. „Trochu jsme i zvažovali, jestli bychom nenechali Jirku pošetřit síly a nenastoupil by v pátek Adam,“ připustil Navrátil, že ve hře byla i překvapivá varianta s Pavláskem místo Veselého. „Ale Adam má drobné zranění, takže budeme už první den hrát v nejsilnější sestavě.“

Český nehrající kapitán losu velkou váhu nepřikládal, byl však rád, že jako první na kurt nastoupí právě Veselý. „Neměli jsme se moc čím vzájemně překvapit, ale jsem rád, že bude začínat Jirka, protože s ním určitě počítám pro sobotní čtyřhru a bude mít víc času na odpočinek, než třeba Robin Haase,“ podotkl Navrátil.

„I já jsem rád, že nastoupím jako první, s týmem jsme se bavili, že by to tak bylo lepší,“ shodl se s Navrátilem Veselý. „Kdyby se povedlo do šatny přinést první bod, tak by se Lukášovi potom hrálo příjemněji,“ doplnil 97. hráč světa, který na úvod vyzve o tři roky mladšího poměrně neznámého Tallona Griekspoora, hráče až ze třetí stovky žebříčku.

„Soupeře moc neznám,“ potvrdil Veselý, že zatím úplně neví, co může v pátek od 13 hodin, kdy celé utkání započne, od svého soupeře čekat. „Pohybuje se především na challengerech a futurech, takže jsme zatím neměli příležitost se potkat. Určitě se podívám na nějaká videa a zeptám se kluků, jestli ho náhodou neznají.“

Veselý bude proti Griekspoorovi favoritem, očekává se, že do šatny přinese důležitý první bod. „Vymyslíme na něj nějakou taktiku a některé věci, který by ně něj mohly platit, pak zjistíme až při zápase. Věřím, že pokud předvedu svůj tenis, tak kvalitu mám,“ připustil Veselý, že si na soupeře věří.

O dost těžší oříšek bude mít v druhém pátečním utkání před sebou Lukáš Rosol, který nastoupí proti zkušenému jednatřicetiletému Robinu Haasemu, který je v současné chvíli na 54. místě žebříčku (Rosol 140.). Česká dvojka však do utkání nastoupí s lepší bilancí ze vzájemných zápasů v zádech, Haaseho porazila šestkrát ze sedmi zápasů, naposledy v baráži v roce 2017, kdy sice Rosol vyhrál 3:2 na sety, ale Češi nakonec Nizozemcům podlehli 2:3 na zápasy.

„Vím, že jsme už spolu hráli několikrát, ale myslel jsem si, že to spolu máme vyrovnanější,“ přiznal Rosol, že pozitivní bilanci s Haasem v hlavě neměl. „Za ty roky už jsme spolu odehráli spoustu tréninků i zápasů a vždycky to byl boj, rozhodovalo se až v koncovce.“ Nic menšího, než hodně náročný zápas Rosol nečeká ani nyní: „Doufám, že to tentokrát bude jednodušší, ale spíš počítám s tím, že to bude velká bitva a v každém setu budou rozhodovat jeden dva míčky.“

Po pátečních dvouhrách bude následovat v sobotu čtyřhra a poté další dva singly a Navrátil znovu potvrdil, že má v plánu do jednoho z utkání nasadit některého z daviscapových nováčků v týmu, Jiřího Lehečku, nebo  Tomáše Macháče. „Kluky jsem tady bral s tím, že bych jim tu šanci chtěl dát. Ale kdyby už bylo rozhodnuto, tak bych chtěl jednomu z mladých dát šanci. Většina z našeho týmu tak také začínala,“ připomněl Navrátil, že zkušenost se zápasem v Davis Cupu, byť za rozhodnutého stavu, může hráčům do budoucna jedině pomoct.