WTA

Dvojchybu při mečbolu vůbec nechápu, trápí Kvitovou po cenné výhře. Ruský turnaj však chválí

- Radek Štohl

Těžkou prověrku má za sebou Petra Kvitová. Nově druhá nejlepší tenistka světa v osmifinále Petrohradu potkala Viktorii Azarenkovou, se kterou nepřišla o jedinou sadu. V pozápasovém hodnocením ovšem nemluvila jen pozitivně.

Ještě v sobotu ráno středoevropského času Petra Kvitová bojovala o trofej z Australian Open. Následně se osmadvacetiletá tenistka na chvíli ocitla v Praze, kde proběhla tisková konference, na níž ukázala také pohár za druhé místo z Melbourne.

Již v úterý odpoledne však hrála osmifinále v Petrohradu. Do cesty se jí ke všemu postavila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková, kterou přehrála 6:2, 7:6(3). Ve druhé sadě ji přitom nerozhodila ani ztráta vedení 5:1. „Trénovala jsem pouze chvíli před zápasem a poté už absolvovala ostré utkání. Sehrála jsem však velmi kvalitní duel, což je pro mě důležité. Jsem velice šťastná, že tady můžu hrát," reagovala Kvitová na vítězství.

Kromě samotného zápasu rovněž hodnotila místní prostředí. „Zdejší obecenstvo je pokaždé úžasné. Velmi ráda se na tuto akci vracím. Jedná se o nádherný turnaj, utkání v halách si dokážu užít," pokračovala Češka.

Ještě se však vratme k samotnému osmifinále. Kvitová do zápasu nevstoupila dobře, ztratila si obě svá úvodní podání. Vždy ovšem dokázala soupeřku rebrejknout a od stavu 2:2 do konce dějství již nezaváhat, ačkoliv v páté hře odvracela stav 15:40. Ve druhém setu česká tenistka vedla 5:1 a šla podávat na výhru v zápase. Dokonce si vytvořila mečbol, při něm však vytvořila dvojchybu a postupně začala chybovat, Azarenková se tak mohla vrátit do utkání.

Běloruska i zásluhou agresivní hry získala dva brejky a srovnala na 5:5. Tenistky si následně udržely servisy, zásluhou čehož se šlo do tiebreaku. Ve zkrácené hře Kvitová sice ztratila první balónek na podání, následně však získala pět míčků v řadě a zkrácenou hru si již pohlídala.

„Bohužel jsem mečbol nedokázala využít dříve," mrzelo loňskou vítězku. „Dvojchybu při něm vůbec nechápu. Chtěla jsem to ukončit již dříve, naneštěstí jsem tak ve druhé sadě ještě musela bojovat. V tiebreaku se mi dařilo dobře," vrátila se k důležitým chvílím druhého setu.

Kvitová v zápase zahrála čtyřicet winnerů, včetně devíti es. V dalším zápase se utká s Donnou Vekičovou, kterou v jediném měření sil porazila.